DYP kongresine iptal davası

ANKARA (İHA) - DYP'li muhalifler, hukuk ve demokrasi yolsuzluğu yaşandığını ileri sürdükleri DYP 8. Olağan Büyük Kongresi'nin iptali için mahkemeye başvurdu.

Kendilerine "Doğru Yol Platformu" adını veren DYP'li muhalifler, 14-15 Mayıs 2005 tarihlerinde gerçekleştirilen DYP 8. Olağan Kongresi'nin iptali için Ankara Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu. Platformdan yapılan açıklamada, iptal başvurusunun Balıkesir eski Milletvekili İlyas Yılmaz Yıldız, Eski Milletvekili Musa Konyar, Ankara Eski İl Başkanı Nevzat Ceylan ve İstanbul Eski İl Başkanı Süleymen Soylu tarafından gerçekleştirildiği ve davanın görülmesine 20 Temmuz 2005 tarihinde başlanacağı bildirildi. DYP 8. Olağan Büyük Kongresi'nde hukuk ve demokrasi yolsuzluğu yaşandığı öne sürülen açıklamada, "8. Büyük Kongreyi mahkeme önüne götürürken düşünmedik mi? Elbette ki düşündük. Üzülmedik mi? Elbette ki üzüldük. Partinin değil adı, gölgesi bile adalet makamına gitmemeliydi. Ama partiyi demokrasi ve hukuk yolsuzluğuna kurban seçen egemen çekirdek azınlığın emellerine geçit mi verseydik? Buna evet diyemezdik" denildi.

Reklam
Reklam

Egemen çekirdek azınlığın partiyi milletten koparma, yabancılaştırma ve giderek yok etme stratejisine boyun eğilmeyeceği vurgulanan açıklamada, "Bu davanın davalısı, hiçbir zaman Doğru Yol Partisi değildir. Gerçek davalı, yolsuzluğun büyük mimarları olan yönetimdeki egemen çekirdek azınlıkla onların partiye yabancı zihniyetleridir" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, tepeden tırnağa bütün DYP'lilerin bu davanın arkasında ve peşinde olduklarına inanıldığı savunularak, şu görüşlere yer verildi:

"Yine inanıyoruz ki bu dava, çekirdek azınlık hariç, topyekün milletin davasıdır. Oligarşiye karşı olanların ve demokrasiyi arayanların davasıdır. Bu kongrede dava konusu olan bir takım usulsüzlükler yaşanmıştır. Genel Başkanlığa adaylığını koyan bir partilinin adaylığı, delege olmadığı için divan tarafından oylatılarak reddedilmiştir. Halbuki, geçen kongrede seçilen Genel Başkan Mehmet Ağar da delege değildi. Kongrenin münhasır yetkilerinden olan tüzük yapma yetkisi Genel İdare Kurulunda devri kongreyi hukuken geçersiz kılacak bir karardır. Ayrıca, parti tüzüğündeki, Olağanüstü Kongre toplantısı gündeminde seçimin yer alabilmesi, delege tam sayısının en az üçte ikisinin imzasının Noterlikçe onaylı talebi gerekir maddesi kanuna aykırıdır. Siyasi Partiler Kanununda beşte bir imza yeterli görüşmektedir. Bu sebeplerden dolayı, Genel Başkan ve organların seçimi başta olmak üzere, bütün hüküm ve sonuçlarının tamamen iptaliyle, tüzükteki Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı maddelerin iptali için dava açılmıştır."

Reklam
Reklam