DYP'den insanlığa "barış" çağrısı

ANKARA (İHA) - Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Irak'la başlayan Ortadoğu'nun diğer bölgelerine yayılan sürecin içinden çıkılmaz bir hal aldığını belirterek, "Endişemiz insanlık adınadır. Endişemiz masum çocuklar, yaşlılar, kadınlar, savunmasız ve günahsız insanlar adınadır. İçinde sevginin, hayallerin ve çocukların olmadığı hiçbir şeyin başarı şansı yoktur" dedi.

Ağar yaptığı yazılı açıklamada, binlerce yıllık insanlık tarihinin boşuna yaşanmış bir deneyim olmadığına dikkat çekerek, bu deneyimlerden çıkarılacak çok dersler olduğunu savundu. İnsanlığın dünyanın değişik coğrafyalarında insaniyet, medeniyet ve vicdan testlerinden sınavlarından geçmeye devam ettiğini ve bugün bu sınavın yaşandığı coğrafyanın adının da Ortadoğu olduğuna işaret etti. Ortadoğu'da yaşanan savaşın insanlığı sarsacak boyutta olduğunu ifade ederek, ölümlerin sadece rakamlarla ve istatistiklerle izlemenin kahredici olduğunu vurguladı. Türkiye'yi de yakından ilgilendiren coğrafyanın adeta bir ateş topuna döndüğünü dile getiren Ağar, ateşin ortasında kalanların masum insanlar olduğunu belirtti. Filistin'e ve Lübnan'a uygulanan yardımlara da değinen Ağar, hastaların ve özellikle çocukların en temel ihtiyaçlarına ambargo konulamayacağını ileri sürdü.

Reklam
Reklam

Ağar, Ortadoğu'nun bize öğrettiği dersin sadece silah gücüne dayanan girişimlerin bölgeye istikrar getirmediğini ve bundan sonra da getirmeyeceğinin altını çizdi. Ortadoğu'nun tarihin ilk dönemlerinden itibaren bilimin ve felsefenin çıkış merkezlerinin başında yer aldığını belirten Ağar, medeniyet coğrafya yasını mezarlığa çevirmenin insanlığa yapılacak en büyük kötülüklerden birisi olduğunu kaydetti. "Uluslararası kuruluşların ve devletlerin barış adına çabaları elbette önemlidir ve değerlidir" diyen Ağar, çabaların sonuna kadar yürütülmesi gerektiğini belirtti. Ağar sözlerine şöyle devam etti:

"Devletlerin olmadığı yerde, müracaat edebileceğimiz tek bir vardır. O da insanlıktır, insanlığın ortak vicdanıdır. Doğru Yol Partisi'nin çağrısı insanlığadır, insanlığın ortak vicdanıdır. Devletler yıkılır yeniden kurulur, hükümetler yıkılır yeniden kurulur, fakat insanlık her durumunda ayakta kalır. Çağrımız insanlığadır. Çünkü dünyanın bütün savaşlarının bütün haksızlıkların mağlup olacağı yegane yer insanlığın ortak vicdanı olacaktır. Bu çağrıyı yaparken, binlerce yıl boyunca gittiği her coğrafya barış ve adalet götüren atalarımızdan güç alırız. "Masum bir insanı öldüren bütün insanlığa öldürmüş sayılır" diyen Peygamberimiz'den güç alırız. Yurtta ve cihanda sulhla kalmayı bize öğreten Atatürk'ten güç alırız. Hükümet ve Sayın Başbakan'da İsrail ve Ortadoğu üzerine diplomasi alanında faaliyet yürütürken ve girişimlerde bulunurken, sadece bu kaynaklara müracaat etmeli ve sadece bu referanslardan güç almalıdır. Renksiz kokusuz, tutarsız ne yaptığı anlaşılmayan, çekingen bir diplomasi Türkiye'nin çıkarlarına uygun olmadığı gibi, ülkemizin büyüklüğüne de yakışmaz. Türkiye insaniyet adına kalıcı bir çözüm için elinden gelen her şeyi yapmalıdır. Çünkü bugün çözümün bir parçası olamazsak, yarın problemin bir parçası oluruz."

Reklam
Reklam