DYP'den Tüpraş'ın özelleştirilmesine tepki

BALIKESİR (İHA) - Doğru Yol Partisi (DYP) Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Mehmet Birol Şahin, hükümetin ekonomiyi kötü yönettiğini, milli çıkarlar gözetilmeksizin kararlar alındığını iddia etti.

TÜPRAŞ'ın satışına tepki gösteren Şahin, AK Parti iktidarının, "özelleştirme" kavramına sırtını dayayıp, beceriksizce kaynakların talanını dahi böylece meşrulaştırmaya çalıştığını ileri sürerek, "Biz DYP olarak her zaman özelleştirmenin yanında olduk, olacağız da. Ama bu kadar pespaye bir özelleştirmenin yanında değiliz, olamayız da. Örnekler ortada. İşte Telekom, işte Erdemir, işte Tüpraş. Bu iktidarın ne yaptığını, son 1.5 yıl içinde sadece Tüpraş ile ilgili yaşanan gelişmeler dahi tek başına açıkça ortaya koyar" dedi.

Reklam
Reklam

Şahin, "2004 Ocak ayında Tüpraş'ın yüzde 65.76'lık kısmı 1.302 milyon dolara satılmış, Özelleştirme İdaresi de bu satışı onaylamıştı. Ancak iş mahkemeye gitti, satışın iptali üzerine iktidar da attığı bu adımdan geri çekilmek zorunda kaldı.

Bu fiyatın haraç-mezat bir satış olduğunu görmeyen, göremeyen, görmek istemeyen iktidar, hemen hemen aynı değerlerle Tüpraş'ın yüzde 14.76'sını Borsa Toptan Satışlar Pazarı'nda yurt dışı kurumsal yatırımcılara 446 milyon dolara sattı. İktidarın bu alelacele yaptığı satışı, hiçbir şekilde Özelleştirme İdaresi ve dinamizmi olarak anlamak mümkün değildir.

Nihayet Tüpraş'ın son ihalesinde yüzde 51 hissesi 4.140 milyon dolara satıldı. Bu meblağın geçen yılın Ocak ayında satışına karar verilen bölümün yüzde 66'sına denk olduğu düşünüldüğünde, aradaki fark 3 milyar doları aşkın bir farktır. Hiç kimse, 1.5 yıl içinde Türkiye ve dünya pazarlarının yüzde 400'lük bir fark oluşturacak şekilde değiştiğini iddia edip, bu fiyat farklarının makul bir açıklamasını yapamaz. İktidar, aradaki muazzam fiyat farkını millete açıklamak zorundadır. Bu kararların ve satışların altında imzası olan herkes, iktidarın hamiliğinin çok yakında biteceğini görmelidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hükümetin, "özelleştirme" adı altında peşkeş çektiğini iddia eden DYP Merkez İlçe Başkanı Birol Şahin, "Özelleştirme adı altında bazılarına servet kazandıran ve milletin uzun yıllar boyunca nice fedakarlıklara katlanarak oluşturduğu kamu mallarını, sırtı ter görmemiş bir mirasyedi gibi harcayan bu iktidardan hesap soracağız" dedi.