Ülkemizde 2013 senesinden bu yana kâğıt faturalar yerine elektronik ortamda hazırlanılan e-faturalar kullanılmaktadır. GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından uygulamaya eklenen e-Arşiv fatura sistemi sayesinde insanlar geçmiş dönemlere ait fatura dokümanlarını yeniden görüntüleyebilmekte ve güncel faturaları da sorgulayabilmektedir. Bu noktada GİB e-Arşiv fatura nasıl sorgulanır konusu gündeme gelebilmektedir.
Günümüzde kâğıt olarak basılan ve hazırlanan faturalar yerine elektronik ortamda oluşturulan ve e-fatura olarak adlandırılan bir sistem kullanılmaktadır. e-fatura kesme işlemi sayesinde tedarikçiler tarafından kesilen faturalar, alıcı olan kişilere çevrim içi olarak hızlı bir şekilde iletilebilmektedir. Bu noktada e-Arşiv faturaları nasıl görebilirim konusu karşımıza çıkabilir.
Arşive ulaşma ve geçmiş döneme ait e-faturaları görüntüleyebilme hakkı sadece vergi mükellefi sınıfı içerisinde yer alan kişilere ve ilgili taraflara aittir. E-faturalar da tıpkı kâğıt fatura gibi resmî belge özelliğini taşımaktadır. e-Arşiv fatura geçmişine ulaşım sağlamak isteyenler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmî web sitesi üzerinden fatura sorgulama işlemini gerçekleştirebilir.
e-Arşiv sorgulama işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kurumsal ve resmî web sitesi üzerinden kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bu noktada insanların aklına e-Arşiv fatura sorgulama ücretli mi konusu gelebilmektedir. GİB üzerinden yapılan fatura sorgulama işlemlerinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ücretsiz olarak saniyeler içerisinde e-Arşiv fatura sorgulama işlemi gerçekleşmektedir.
Bu sorgulama işlemi sadece e-Arşiv sistemi bünyesinde kayıt edilmiş faturaları kapsamaktadır. Bu bağlamda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmî web sayfası üzerinden e-Arşiv fatura sorgulama işlemi yapmak isteyen bireylerin izlemesi gereken adımlar kısaca şu şekildedir: