Çalışanların ve işveren statüsündeki kişilerin sorumlu olduğu bazı durumlar vardır. Bunlardan biri de işvereni çalışanları için her ay belli periyodlarla ödemesi gereken ücrettir. İşverenlerin çalışanlarına her ay için çalışanın yaptığı iş karşılığında ödediği tutarı gösteren belge ise ödemenin bir kanıtıdır ve bordro olarak isimlendirilir. Günümüzde bu işlem de elektronik ortamda gerçekleştirilebilmektedir.
En kısa ve net tanımı ile e-Bordro e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen diğer işlemler ve hazırlanabilen diğer resmî belgeler gibi alınabilen elektronik bordro dökümüdür. Bu belgenin resmî geçerliliği bulunmakla birlikte çalışanların ihtiyaçları olan tüm maaş bilgilerini de içermek zorundadır.
Çalışan kişilerin aldıkları maaşları gerek duydukları durumlarda belgelemesi gerekebilir. İşverenler maaş vermekle olduğu kadar, maaş verdiklerini ispatlamakla da yükümlüdürler. Kağıt üzerindeki bordro ve elektronik ortamda hazırlanan e-Bordro arasında resmî geçerlilik açısından bir fark yoktur.
Birçok resmî belge gibi bordro da elektronik ortamda hazırlanabilmektedir. E-Bordroyu elektronik ortamda hazırlamak ve belgeyi talep etmek için e-Devlet Sistemi kullanılabilir. E-Devlet üzerinden diğer birçok resmî işlemin yapılabilmesi gibi e-Bordro alabilmek gibi çalışanları ve işverenleri ilgilendiren işlemler de gerçekleştirilebilmektedir.
E-Devlet üzerinden işlem yapılacaksa işlemin ne olduğu fark etmeksizin öncelikli olarak e-Devlet Sistemi'ne giriş yapılması gerekir. Bunun için de T.C. kimlik numarası ve PTT şubelerinden 1 defaya mahsus olarak verilebilen kişiye özel şifre kullanılmalıdır.
E-Bordro sorgulama işlemi için de e-Devlet'e giriş yapılmalıdır. Ardından sadece birkaç kademe ilerleyerek işlem tamamlanır. e-Bordro gereksinime göre görüntülenebilir, cihaza indirilebilir ya da yazdırılabilir. Şu adımları takip ederek e-Bordro e-Devlet üzerinden alınabilir:
E-Devlet e-Bordro sorgulamasını her çalışan yapamayabilir. Genel olarak 4C sigorta türünden yararlanarak sözleşmeli biçimde çalışan personeller e-Bordro hizmetinden yararlanarak ücret bordrosu alabilir.
Ancak özel sektör çalışanları eğer personel e-Bordro uygulaması kullanmıyorsa e-Devlet üzerinden bu belgeye ulaşım sağlanamayabilir. Bu tür durumlarda da çalışılan firmanın personel ve muhasebe departmanlarına gitmek gerekir.
İşveren ve işçi ilişkisi olan ve maaşa tabi çalışmakta olan herkesin bordro almaya hakkı olsa da elektronik ortamda temin etmek için çalışılan iş yerinin e-Bordro uygulamasını kullanıyor olması gerekir.