E- Fatura mükellef sorgulama: E-Fatura mükellef sorgulama nasıl yapılır?

Günümüzde elektronik ortamda birçok işlem yapılmakta ve çeşitli belgeler düzenlenebilmektedir. Resmî işlemlerin de yapılabildiği elektronik ortamlarda devlet dairelerine de ulaşılabilir. Tüm resmî daireler ise yine devletin bir hizmeti olan e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilir.

E-Devlet sistemi üzerinden ulaşılabilen resmî devlet kurumlarında birçok işlem yapılabilir. Ayrıca tüm devlet dairelerinin ve resmî kurumların kendilerine ait resmî internet adresleri ve uygulamaları bulunur. Vatandaşların işlerini daha da kolay ve daha hızlı yapabilmeleri için de tüm resmî kurumlar tek bir portalda ulaşılabilir hâle getirilmiş ve e-devlet sistemi kurulmuştur. Bu portal sayesinde çeşitli elektronik belgeler de oluşturulabilmektedir.

E-Fatura mükellef ne demektir?

Elektronik ortamda oluşturulabilen, düzenlenebilen ya da paylaşılabilen belgelerden biri de e-Fatura'lardır. Dünya çapında kullanılan bu e-Fatura düzeni, Türkiye’de 2013 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Bu belgeyi kullanmakla yükümlü olan kişiler de e-Fatura mükellefi olarak anılır.

Reklam
Reklam

Belgeyi düzenlemekle yükümlü olan e-Fatura mükellefleri, kişiler ya da kurumlar olabilir. E-Fatura mükellef sorgulama işlemi, hem e-Devlet sistemi üzerinden hem de "ebelge.gib.gov.tr" adresi üzerinden yapılabilmektedir. Bu işlem için birkaç adım uygulamak yeterli olur.

E-Fatura mükellef sorgulama nasıl yapılır?

E-Faturalar ve işlemler GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) kontrolünde ve takibindedir. Kurumun resmî internet adresi üzerinde yer alan menülerden e-Fatura işlemleri yapılabilir. GİB’e ait sitede ya da uygulamada İnternet Vergi Dairesi ve Dilekçe Sorgulaması başlıkları altından e-Fatura işlemleri gerçekleştirilebilir.

Hem gerçek hem de tüzel kişiler vergi mükellefi olup olmadıklarını da iki yola sorgulayabilirler. Vergi dairesi başlığı altından bakabilecekleri gibi e-Devlet üzerinden GİB uygulamasına ulaşarak e-Fatura mükellef sorgulaması işlemi yapabilirler. E-Devlet üzerinden sorgulama yapılacaksa öncelikli olarak kişiye özel şifre ve T.C. kimlik numarası girilerek e-Devlet sistemine giriş yapılır. Eğer şifre yoksa en yakın PTT şubesine şahsen başvuru yapılarak tek seferlik şifre temin edilebilir.

Reklam
Reklam

Sonrasında şu adımlar takip edilir:

  • Ana sayfada yer alan sorgulama kutusuna e-Fatura mükellef yazılır.
  • Çıkan listeden Gelir İdaresi Başkanlığı uygulaması bulunur ve tıklanarak ilerlenir.
  • GİB sayfasında e-Fatura mükellef sorgulama başlığı altında kimlik numarası girilir ve ilerlenerek bilgiler görüntülenir.