E-İkamet nedir? E-İkamet başvuru sonucu nasıl öğrenilir?

Devletin vatandaşlara sunduğu hizmetlerden biri de çeşitli resmî işlemlerin elektronik ortamdan yapılabilmesi kolaylığıdır. Sağlık Bakanlığı’ndan Sosyal Güvenlik Kurumu’na, okullardan mahkemelere birçok alanda çeşitli işlemler internet üzerinden yapılabilir hâle gelmiştir. E-Devlet sistemi ile de tüm resmî kurumlara tek bir portal üzerinden ulaşılabilir. Bu noktada resmî bir hizmet olan e-İkamet başvuru sonucunun nasıl öğrenilebildiği de merak edilen konular arasında yer alır.

Hem ulusal hem de uluslararası hukuk kurallarının uygulanması konusunda paralellik sağlanması, insan haklarının korunması gibi amaçlar doğrultusunda son derece önemlidir. İkamet izinleri de bu sorumluluklar ve kurallar çerçevesi içinde yabancıların Türkiye’de kalışlarını kanuni bir temele oturtur. Bir yerde sürekli olarak oturma anlamına gelen ikamet ve ikamet izinleri, Türkiye’de İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı’nca takip edilen bir süreçtir.

E-İkamet nedir?

İkamet izni Türkiye’de kalma talebinde bulunan yabancılara verilen bir izin belgesidir. Elektronik ortamda verilen ikamet izni belgesi ise e-İkamet olarak adlandırılır. E-ikamet başvurusu Göç İdaresi Başkanlığı tarafından denetlenir. Sistem üzerinden randevu alınarak başvuru gerçekleştirilir.

Reklam
Reklam

E-İkamet başvurusu alabilmek için internet sitesi ya da bu amaçla oluşturulmuş olan çağrı merkezi kullanılabilir. Çağrı merkezi ile randevu alınacaksa 0 850 532 13 21 numaralı hattın aranması gerekir. "E-ikamet.goc.gov.tr" internet sitesi üzerinden de başvuru yapılabilir.

E-İkamet başvuru sonucu nasıl öğrenilir?

Göç idaresi e-İkamet başvurusu yapıldıktan sonra sonucu sorgulamak için yine e-Devlet sistemi kullanılabilir. E-İkamet sorgulama işlemi için e-Devlet üzerinden işlem yapılacaksa önce e-Devlet sistemine giriş yapılması gerekir. E-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına e-İkamet başvuru yazarak ilerlemek yeterli olacaktır.

E-ikamet.goc.gov.tr başvurumun sonucunu görmek istiyorum ne yapmalıyım?

İkamet izni başvurusu yapıldıktan sonra başvuru yapılan sistem üzerinden takip edilebilir. Eğer ikamet izni sorgulama işleminde başvurunun sonucu görüntülenmek isteniyorsa şu adımların takip edilmesi gerekir:

  • www.goc.gov.tr adresine giriş yapılır.
  • Ana sayfada yer alan e-İkamet menüsüne girilir.
  • Başlık altındaki "Başvurumun sonucunu görmek istiyorum" ekranı tıklanır.
  • Açılan sayfada yapılan başvurunun son durumu görüntülenir.
Reklam
Reklam