E-MESEM giriş: E-MESEM sistemine nasıl girilir, E-MESEM e-Devlet ve MEBBİS girişi nasıl yapılır?

Vatandaşların resmî dairelerde, devlete ait kurum ve kuruluşlarda takip etmek ya da gerçekleştirmek zorunda oldukları işlemleri kolaylaştıran ve hızlandıran e-Devlet sistemi aracılığıyla devlet kurumlarına ulaşılabiliyor. Öğrencilerden çalışanlara tüm vatandaşlar çeşitli işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabiliyor. MESEM de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sunulan hizmetlerden biridir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kontrolü yapılan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sunulan hizmetlerden biri olan MESEM Mesleki Eğitim Merkezi ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Eski adı Çıraklık Eğitim Merkezi olan MESEM 2016 yılından beri zorunlu ve örgün eğitim kapsamında hizmet vermektedir. 4 yıllık bir eğitim süresi olan MESEM'e hem lise hem de ustalık belgesi verme yetkisine sahiptir.

E-MESEM nedir?

Birçok öğrenci yetiştiren ve çeşitli alanlarda diploma ve sertifikalar veren MESEM, diğer birçok resmî kurum ve kuruluş gibi elektronik ortamda da çeşitli işlemlerin yapılabildiği hâle getirilmiştir. Mesleki Eğitim Merkezi'ne kayıtlar, okullar, işletmeler, öğrenci ve veli arasındaki işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesi imzalanarak gerçekleştirilir.

Reklam
Reklam

Bu noktada e-MESEM sistemi devreye girer ve öğrencilerin okul tarafından e-MESEM sistemine kayıt işlemi gerçekleştirilir. Kayıt yapıldığı andan itibaren de öğrencilerin yaşayabilecekleri meslek hastalıkları ya da iş kazalarına karşı yapılan sigortaları ile maaşları da başlamış olur. 4 yıl sürecek olan süreç e-MESEM girişi ve kayıt işlemi ile başlatılmış olur.

E-MESEM sistemine nasıl girilir?

E-MESEM sistemine hem direkt olarak hem de e-MESEM e-Devlet girişi ile ulaşabilmek mümkün olur. Bir diğer yolu da MEBBİS (Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü) üzerinden giriş yapmaktır.

Seçilen yoldan e-MESEM öğrenci girişi gerçekleştirildikten sonra sistem üzerinden çeşitli işlemler yapabilmek mümkündür. Ayrıca sistem okullar üzerinden de ulaşılabilirdir. Öğrencilerin notlarını takip edebilmek ve öğrenebilmek için girebilecekleri bu sistemde ayrıca karne bilgisi de görüntülenebilir.

E-Devlet ve MEBBİS girişi nasıl yapılır?

Bazı belgelerin tamamlanması ve çeşitli şartların yerine getirilmesi ile kayıt yaptırılabilen E-MESEM MEBBİS girişi için öncelikli olarak MEBSİS sistemine giriş yapılması gerekir. Tarayıcıya adres yazarak ya da mobil uygulama kullanılarak giriş gerçekleştirilebilir. MEBBİS girişi de diğer tüm devlet kurumları gibi e-Devlet üzerinden yapılabilir. Bunun için öncelikli olarak e-Devlet Sistemi'ne T.C. kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile giriş yapılması gerekir. Ardından ana sayfada yer alan arama kısmına ulaşılmak istenen kurumun adı yazılır ve ilerlenir.

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Müdürlüklerinin, okul müdürlüklerinin ve öğretmenlerle bakanlık personellerinin ulaşma yetkisi bulunan MEBBİS girişi gerçekleştirebilmek için internet sayfası üzerinden şu adımlar takip edilir:

  • www.mebbis.meb.gov.tr yazılır.
  • Giriş ekranı açılınca kimlik numarası ve kişisel şifre girilir.
  • Kurum kodu girilir ve ilerlenir.
  • MEBBİS ana sayfasına giriş yapılmış olur ve yapılacak işlem ilgili menüden seçilir.