Eazığ’ın içme su sorununu Meclise taşıdı

CHP Adana Milletvekili Elazığ’lı Ali Demirçalı Elazığ’ın içme suyu sorunun meclise taşıdı

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Elazığ’lı Ali Demirçalı, Elazığ içme suyu projesini meclis gündemline taşıdı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’a 10 soru yönelten ve yazılı yanıt isteyen Demirçalı, “Elazığ’a içme suyunu geciktirenler hakkında ne yapmayı düşünüyorsunuz?” dedi

Elazığ’ın içme suyu ihtiyacının karşılaması için Palu Bölgesinde yapımına başlanan Hamzabey Barajından 83 kilometrelik isale hattı yapılarak kentin içme suyu sorununun aşılmasının planlandığını anımsatan CHP Milletvekili Ali Demirçalı bu sorunu TBMM gündemine taşıdı.

Reklam
Reklam

Demirçalı, şöyle konuştu; “Elazığ Belediyesinin projede değişik talebi nedeniyle çalışmalarda aksamalar ve gecikme yaşanmış olup, bu anlam verilemez müdahaleler sonucunda, DSİ Bölge Müdürlüğü projede tadilata giderek, şehre içme suyu verilmesini geciktirmek durumunda kalmıştır.

D.S.İ tarafından ilk olarak hazırlanan projeye göre, Hamzabey Barajından Elazığ Merkezine gelecek suyu taşıyacak olan isale hattındaki boruları, Çelik Boru olarak projelendirilmişti. Ancak Elazığ Belediyesi ,D.S.İ’ye baskı uygulayarak bu çelik boruların DUKTİL adı verilen borularla değiştirilmesini ısrarla talep etmektedir.”

BAKAN EROĞLU’NA 10 SORU

Ali Demirçalı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği sor önergesinde 10 soruya yanıt istedi. Demirçalı’nın 10 sorusu şöyle:

“1-Elazığ Belediyesinin istediği tadilatın gerekçeleri nelerdir? Yapılması istenilen bu değişiklikler gerçekleştiği takdirde projeye getireceği ek maliyet ve süre kaybı ne kadar olacaktır?

Reklam
Reklam

2-D.S.İ tarafından yürütülen ve projesi tamamlanmış olan bir çalışmaya, Elazığ Belediyesi yetkilileri hangi yasal dayanaktan dolayı proje değişikliği talebinde bulunabilmektedirler?

3-Yapılmakta olan isale hattında Duktil adı verilen boruların kullanılması daha uygun ise, neden ilk projede bu şekilde yapılması planlanmamıştır?

4- Bu tür Projelerde hem fiyat hem de mukavemet ve verimlilik açısından Çelik Borular tercih edilirken bu projede, neden rekabet ortamının olmadığı firmalar tercih edilmek istenmektedir?

5- İSKİ Melen Projesi, Ağrı İsale Hattı Projesi, Bodrum İsale Hattı Projesi ve Aydın İsale Hattı Projelerinde hangi tip borular kullanılmıştır?

6-DUKTİL adı verilen bu boruları Türkiye’de üreten sadece bir firmanın olması ve her hangi bir rekabet ortamının söz konusu olmadığından, bir başka firmadan teklif alınmaması kamuyu zarara uğratmak için yeterli bir neden değil midir?

7-Düktil Boruların, birbirine conta ile geçen en küçük bir toprak veya yer hareketlenmesinde birleşim yerlerinden kolayca çıkabileceği, ya da çok kırılgan bir malzeme ile yapıldıklarını uzmanlar belirtirken,

Reklam
Reklam

Elazığ ilinin deprem bölgesi olması hasebiyle yeni yapılmak istenen projede DÜKTİL tip Borunun kullanılmasının yaratacağı olumsuz sonuçlar düşünülmüş müdür?

8- Bu konularda uzman bir kurum olan D.S.İ’ye hizmet alanı ve görevleri başka olan Elazığ Belediye yetkililerinin müdahale edip proje tadilatına neden girme gereksinimi duymaktadırlar?

9-Bu konu Elazığ’da günlük yayın yapan basın yayın organlarında da gündeme taşınmış olması ve kamuoyu tarafından ciddi bir şekilde eleştirilmesine rağmen, yeni projede ısrar edilmesinde ilgili firmanın AKP’ye yakınlığıyla bilinmesinin etkisi var mıdır?

10-Elazığ halkının ve meslek kuruluşlarının gösterdikleri tepkiler neticesinde, proje tadilatını gerçekleştiren ve çalışmaların aksamasına neden olanlar hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

Ajans23/Arzu AKIN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: