MALATYA (İHA) - Malatya İnönü Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi tarafından yapılan "Ebelerin Hepatit B Yönünden Bilgi Düzeyleri" adlı araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edildi. Hepatit B'nin bulaşma yolları konusunda ebelerin yüzde 28'i ortak tabak veya bardak kullanımı, yüzde 40'ı ise öpüşmeyle geçeceği kanısına sahip. Hepatit B'nin Hepatit C'ye dönüşebileceği yanlış kanaati ise ebelerin yüzde 72'sinde mevcut.
İÜ Tıp Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan ve İÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'nda görevli Yasemin Ersoy, Mehtap Ilgar ve Gülsen Güneş tarafından yapılan "Malatya Yöresinde Ebelerin Hepatit B Yönünden Bilgi Düzeyleri" konulu araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmanın Malatya merkez 24 sağlık ocağındaki toplam 195 ebeden Hepatit B anket formunu doldurmaları istenerek yapıldığı aktarıldı.
Araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak verilen sonuç bilgisinde, "Hepatit B'nin bulaşma yolları konusunda ebelerin yüzde 28'i ortak tabak veya bardak kullanımıyla, yüzde 40'ı ise öpüşmeyle geçeceği şeklinde kanıya sahip. Hepatit B'nin Hepatit C'ye dönüşebileceği yanlış kanaati ise ebelerin yüzde 72'sinde mevcut. Ebelerin yüzde 86'sı, Hepatit B taşıyıcısı gebeden doğan bebeğin korunabileceğini bilirken, ebelerin yüzde 49'u 2. ayda yapılan aşının bu anneden doğan bebeği koruyacağı şeklinde yanlış bilgiye sahip. Ayrıca ebelerin yüzde 28'inin gebe takibi sırasında Hepatit testi istenmesini gereksiz gördüğü saptandı.
Doğru cevap verme yönünden mezun olunan okul ve hizmet süreleri arasında istatistiksel farklılık tespit edilmedi. Ebelerin yüzde 20'sinin kendi Hepatit durumunu bilmediği, yüzde 3.3'ünün ise Hepatit B taşıyıcısı olduğu öğrenildi" ifadelerine ver verildi. Hepatit B'nin tüm bulaşma yollarını doğru bilen ebe oranın sadece yüzde 45 olduğu belirtilen araştırma sonucunda şu uyarılar yer alıyor:
"Hepatit B'li bir hastanın takip ve tedavisi için harcanan çabalar, ekonomik yük, psikolojik sorunlar ve sonuçta istenmeyen seyir karşısında çok daha çaba ve para harcayarak birçok çocuğun Hepatit B'den korunmasının mümkün olacağı unutulmamalıdır. Bu konuda kadın doğum uzmanları, pediatristler, sağlık ocağı hekimleri ve ebelerin sürekli eğitimi ve hastalığın öneminin vurgulanması için daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor."