Ebeveynlere Yaz Ödevi

Karneler alındı, yaz tatili başladı! Peki şimdi ne olacak?

Hemen ardından -hatta planlamaları çok önceden- yazın çocuklar ne yapacak sorgulaması başladı. Ben soruyu sadece çocuk özelinden çıkarıp aileye genelleyerek soruyoum: Yaz tatilinde ne yapacaksınız? Böyle soruyorum; çünkü çocuklar evde; okula gitmiyor ve aynı zamanda tüm aile belli bir zamanı farklı şekilde yaşamaya hazırlanıyor.

Öncelikle, günler uzun; havalar güzel...Bol bol dışarda, açık havada vakit geçirme fırsatı yaratmak lazım. Yani gezmek dolaşmak eğlenmek...

Ardından, "yorgunluğun adını gezme koymuşlar" deyip güzelce dinlenmek! Özellikle çocuklar için o kadar gerekli ki bu. Kendilerini şarj etmeleri lazım. Yenilemeleri, enerji depolamaları. Yoksa o hiç tükenmeyen enerjilerinin kaynağı nereden gelecek?

Reklam
Reklam

Uyumaları, sağlıklı güzel şeyler yemeleri, içmeleri lazım. Ne de olsa annelerin okul zamanı iyi beslenmediği kaygısı hep var; yaz bunu dengelemek için iyi bir fırsat! Arada da; eğlenceli kaçamaklar yapacaklar buna da izin vermeli. Yoksa tatil ne işe yarar?

Gelelim can alıcı konuya...peki ya ödevler ne olacak? Hatta en başta; ödev olsun mu olmasın mı? Çalışsın mı, yoksa her şeyi tamamen bir tarafa bıraksın mı? Eğitim uzmanlarının dediklerine kulak vermek gerek. Çocuklar bir sene boyunca öğrendiklerini unutmamalı, pekiştirmeliler. Eksikleri varsa da tamamlamaya çalışmalılar. Bunun için de; tekrar etmeli, günde belli bir zamanı buna ayırmalılar. Böyle bir düzen; planlı programlı olma, zamanı etkin kullanma açısından da yarar sağlar.

Benim asıl gelmek istediğim konu ise ödevin diğer tarafı: Ebeveynlere ödev! Bir ebeveyn koçundan da başka bir şey beklemezdiniz herhalde. Koskoca bir yazı hedefsiz, ödevsiz geçireceğinizi mi sandınız? Hem de çocuklarınız için bunu düşünüp planlarken... Kendinizi nasıl işin içine katmazsınız?

Reklam
Reklam


Sizin kişisel ödevleriniz mutlaka vardır; eminim. Ben yine de belki biraz daha geniş düşünmek istersiniz diye aşağıda size bir yaz ödevi listesi hazırladım:

1.Aile kurallarını gözden geçirin. Çocuklar biraz daha büyüdüler. Değişecek, esneyecek ya da yeni konulacak kurallar olabilir. (Örn: Yaz boyunca 21.30 yerine 22:00'de yatabilirsin.)

2.Çocuğunuza yaz için kendisine bir hedef koymasını isteyin. Siz kendinize koyarak ve bunu paylaşarak örnek olun. Bu birlikte gerçekleştireceğiniz bir hedef de olabilir. (Örn: Yazın akşamları yarım saat yürüyüş yapacağım; senin böyle bir hedefin var mı? Birlikte yürümeye ne dersin?)

3.Yaz boyunca çocuklarınıza daha az hadi'leyin. Daha çok motive edici, güzel sözler söyleyin. Daha çok gülün, daha az kaş çatın.

4.Tatilde çocuğunuza bir sürpriz hazırlayın. Bu gidip istediği oyuncağı almak olmasın da, biraz daha yaratıcılığınızı kullanın!

Reklam
Reklam

5.Antenleri daha çok açın. Birlikte geçireceğiniz daha uzun zaman olacağına göre, onu gözlemleme şansınız da daha çok olacak. Farklı ortamlarda ve kişilerle beraberken gözlemleyin. Farkemediğiniz bir yönünü bulup; onu daha iyi tanımaya çalışın.

6.Tatilde çocuğunuza evle ilgili yeni bir sorumluluk verin. Bunu birlikte düşünüp, karar verin ve yaz boyunca yerine getirmesine destek olun. (Örn: Yazın çiçekleri sen sulamaya ne dersin?)

7.Sağlığınızla ilgili atmanız gereken bir adım varsa, yazın mutlaka birini gerçekleştirin. Bir doktor kontrolü, daha sağlıklı yemek, daha çok hareket etmek?

8.Çocuklarla eğlenceli vakit geçirmek için mutlaka planlama yapın. Onların istediği ve seceçeği herhangi bir etkinliği şimdiden takviminize yazın.

9.Bugüne kadar ailecek yapmadığınız değişik birşey yapın. Gitmediğiniz bir yer; yemediğiniz bir yemek, denemediğiniz herhangi bir aktivite...

Reklam
Reklam

10.Tatil sadece çocuğunuz için değil; sizin için de var. Kendinizi beslemeyi; eşinizle başbaşa zaman geçirmeyi de ihmal etmeyin. Bu amaçla fırsatlar yaratın!

Keyifli geçen bir yaz, anı kutusuna girecek bol bol güzel anı ve fotoğraf dileklerimle...

Figen Küçükkoner Kırca
www.lifefocus-tr.com
figen.kirca@lifefocus-tr.com
facebook: Ebeveyn Koçu Figen Kırca
twitter: @Coachfigen