EBSO Başkanı Yorgacılar: Sanayide Çarkları Yağlama Zamanı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sanayi üretiminde 32 ay sonra...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sanayi üretiminde 32 ay sonra yaşanan daralmanın kalıcı hale gelmesinden endişe ettiklerini belirterek, bunun gerçekleşmesi halinde büyümenin daha da gerileyerek işsizliği de arttıracağına dikkat çekti.

Gelinen noktada bugüne kadar uygulanan daraltıcı para politikasının yanında maliye politikasının da rolü olduğunu vurgulayan Yorgancılar, zamlar ve vergi artışları konusunda yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını, bu yöntemle bütçe gelirleri arttırılmaya çalışılırken yavaşlayan ekonominin buna imkan vermesinin güçleştiğini söyledi. Yorgancılar, “Olumsuz küresel gelişmeler nedeniyle sanayicinin, iç talebin ardından daralan dış talep süreciyle karşılaşması olasılığı artmıştır. Bu, büyümeyi pozitif oranlarda tutan dış talebin de devreden çıkması anlamına gelebilecek ve sanayide çarklar iyice yavaşlayacaktır. Bu sürecin panzehiri, bankaların kredi faizlerini aşağıya çekmesinin getirebileceği iç talep canlanmasıyla hükümetin yatırımlar yanında üretimi destekleyici bazı ilave mali önlemleri hayata geçirmesi olacaktır. Mevcut ekonomik portre seyretmek değil, yeni bir şeyler söylenmesi ve yeni bir şeyler yapılması gereğine işaret etmektedir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

‘İMALAT SANAYİSİNDEKİ GERİLEMENİN ÜZERİNDE DURULMALI’

EBSO Başkanı Yorgancılar, büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretim endeksinin 2011 Ağustos ayına göre yüzde 1,5, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin ise temmuz ayına göre yüzde 2,3 azaldığını belirtirken özellikle imalat sanayisi sektöründe görülen yüzde 2,6 oranındaki gerilemenin üzerinde durulması gerektiğinin altını çizdi. Bu gelişmeyi öngördüklerini, sanayinin desteklenmesi açısından öncelikle faiz, ardından da maliye politikasının değiştirilmesi gereğine ilişkin görüşlerini kamuoyuna sürekli aktardıklarını dile getiren Ender Yorgancılar, şunları kaydetti: “Sesimize yeterince kulak verilmedi. İleri ve geri bağlantıları yüksek olan, yani hem çok sayıda sektörden girdi alan hem de çok sayıda sektöre girdi veren otomobil, mobilya ve makine üretiminde görülen çift haneli gerileme ise endişeleri daha da arttırmaktadır. Ekonomi politikasında ilgili birimlerin biraraya gelerek, büyüme ve istihdam referanslı yeni bir dizayn yapmaları gerekmektedir. Bu çerçevede Orta Vadeli Ekonomik Program yetersiz kalabilecektir.”
Yorgancılar ayrıca 2011 yılının ilk sekiz ayında sanayide üretim artışı yüzde 9,6 iken 2012 yılının aynı döneminde yüzde 2,6 olmasının ardından, yılın geri kalan bölümünde ekonomideki yavaşlamanın daha da belirginleşeceğine dikkat çekti. Buna bağlı olarak sanayi sektöründe üretimin gerilemeye devam edeceği endişesini hafifletecek önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz