EBSO Başkanı Yorgancılar: Çekte Itibar Kaybı Önlenmeli

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, karşılıksız çeke dikkat çekerek, "Çekte itibar kaybının...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, karşılıksız çeke dikkat çekerek, "Çekte itibar kaybının önlenmesi gerekir." dedi.

Ender Yorgancılar, yaptığı açıklamada, çekte hapis cezasının kaldırılması sonrası karşılıksız çek sayısında patlama yaşandığını savundu. Yorgancılar, "Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan karşılıksız çek sayısı ekim ayında geçen yıla göre yüzde 43,6 artışla 78 bin 433'e yükseldi. Yılın ilk 10 ayında birikimli karşılıksız çek sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 oranında artarak 722 bin 193'e ulaştı. Çekte itibar kaybının önlenmesi gerekiyor. Türkiye'de çek, piyasalar açısından çok önemli bir ödeme unsuru. Ancak hapis cezasının kalkmasıyla birlikte karşılıksız çek sayısındaki artışta patlama yaşandı." dedi.

Reklam
Reklam

Çek sisteminin dürüst iş yapan kişileri daha fazla cezalandırır hale gelmesinden endişe duyduklarını dile getiren Yorgancılar, "Çek, alışkanlıklar ve yüklenilen işlevler nedeniyle ticari hayatın hâlihazırda en önemli ödeme aracı. Sanayici ve işadamları neredeyse aldıkları her iki çekten birinin ödenmemesi riskiyle karşı karşıya. Bu konuda acilen etkin önlemler alınması gerektiğine inanıyoruz. Çeklerde mali risk sigortasına geçilmesi, bankaların sorumluluklarının artırılması ve çeklerini ödememeyi alışkanlık haline getirmiş olanların tamamen bankacılık sistemi dışına çıkarılması gibi önlemlerin değerlendirilmesi gerekiyor.'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: