EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar: "Geleneksel Pazarlarda Daralmanın Yaşandığı Bir Ortamda Başta Sanayicilerimiz Olmak Üzere Ihracatçılarımız Büyük Bir Mucize Gerçekleştirmiştir"

İZMİR (A.A) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2012 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen büyüme rakamlarına

İZMİR (A.A) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2012 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen büyüme rakamlarına ilişkin olarak, "Geleneksel pazarlarda daralmanın yaşandığı bir ortamda başta sanayicilerimiz olmak üzere ihracatçılarımız büyük bir mucize gerçekleştirmiştir" dedi.

Yorgancılar, yaptığı yazılı açıklamada, iç talepteki yavaşlama ve küresel ekonomide süregelen belirsizliklere rağmen, büyümenin yavaş ancak beklentilerle uyumlu olduğunu belirtti.

Büyüme verilerindeki en çarpıcı sonucun döviz kurlarına ilişkin olduğuna dikkati çeken Yorgancılar, ihracata dayalı sürdürülebilir bir büyüme için reel sektörü teşvik eden bir kur politikasının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Yorgancılar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Özel tüketimde büyümenin olmadığı, geleneksel pazarlarda daralmanın yaşandığı bir ortamda başta sanayicilerimiz olmak üzere ihracatçılarımız büyük bir mucize gerçekleştirmiştir. Yeni yatırım teşvik sisteminin kazandıracağı ivme ile yılın ikinci yarısında büyümenin artmasını bekliyoruz.

İç talepteki daralma ve kurlardaki artışa bağlı olarak sanayiciler bir taraftan dış pazarlara diğer taraftan da yerli girdiye yönelmiştir. Bunun sonucunda sektör ihracatı ilk çeyrekte yüzde 13,3 oranında artarken, ithalatı yüzde 5,4 oranında gerilemiş, dış ticaret açığı yüzde 46 oranında azalmıştır. Dolayısıyla kur artışı sektördeki konjonktürel ithalatı geriletmiştir. Bir başka deyişle bu veriler önceki yıllarda sanayi sektörü ithalatı artışını etkileyen önemli bir faktörün kurların düşük değerlenmesi olduğunu teyit etmiştir."

-Büyüme verilerini değerlendirdi-

Ender Yorgancılar yılın ilk çeyreğinde sanayi ürünleri ihracatında artışın daha yüksek olmasını çapraz kurlarda avro aleyhine yaşanan gelişmelerin de olumsuz etkilediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Konjonktür ve çapraz kurlar dikkate alındığında sanayi sektöründeki ihracat artışını takdirle karşılamak gerektiğine işaret eden Yorgancılar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu veriler ayrıca sanayi sektörünün ihracata dayalı büyümesi ve daha çok yerli girdi kullanması için kurların gerçekçi değerlenmesi gereğini bir kez daha politika yapımcılarının dikkatine sunmaktadır. Diğer taraftan rakipleri düzeyinde enerji ve finansman maliyetlerine sahip olması durumunda sanayi sektöründeki ihracatın çok daha yüksek olabileceğine de dikkat çekmek gerekmektedir."

Muhabir: Efsun Yılmaz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz