Ecevit, eleştirileri haksız buldu

ANKARA (İHA) - DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, son günlerde kendisine yöneltilen 1970'lerdeki Avrupa Birliği ile ilişkileri konusundaki eleştirileri haksız buldu.

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit yaptığı yazılı açıklamada, "Güya o dönemde Avrdupa Birliği Türkiye'ye kapısını açmış, Yunanistan ile birlikte Türkiye'ye çağrılarda bulunmuş, hatta bu amaçla güya Belçika Başbakanı Türkiye'ye gelip üyelik için özel davette bulunmuş. Ama ben Başbakan olarak davetleri geri çevirerek büyük bir fırsat kaçırmışım" diyerek, öne sürülen bu iddaların gerçekle bir ilgisi olmadığını bildirdi. Yunanistan'ın başvurusu sırasında kendisinin Başbakan olmadığını belirten Ecevit, 1974'de Başbakanlığa geldiği dönemde çok ağır ekonomik güçlükleri devraldığını, bu güçlükleri aşabilmek için yatırımları ve dışsatımı arttırmaya yöneldiklerini kaydetti. Ecevit, Avrupa Birliği'nin (o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu) bu konuda kendilerine yardımcı olmadıklarını, sanayi ürünlerinin satışında kota sınırlamalarıyla kolaylık sağlamadıklarını, hatta güçlükleri artırdıklarını dile getirdi. 1978-1979'daki Başbakanlığı döneminde Türkiye'de Avrupa ile ilişkileri hızlandırmak için kamuoyu baskısının olmadığını ifade eden Ecevit açıklamasında daha sonra şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Solcusu da sağcısı da o dönemde AET konusuna soğuk bakıyordu. O yıllarda benim Başbakanlık dönemim dışında konuyla ilgilenen bir hükümet yoktu. Gerek Ankara'da gerekse Brüksel'de düzenlediğim, katıldığım toplantılarda AET ile ilişkilerimizi geliştirmek için olağanüstü çaba gösterdim. Onun için o konuda bana yöneltilen eleştiriler çok hakksızdır".