Ecevit, rejimden kaygılı

ANKARA (İHA) - Başbakan Bülent Ecevit, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) iktidara gelmesi üzerine Türkiye'nin ciddi bir devlet sorunu ile karşı karşıya geldiğini söyledi.

Ecevit, Başbakanlık muhabirlerini kabulünde yaptığı yaptığı açıklamada, "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara gelmesi üzerine Türkiye ciddi bir devlet sorunu ile karşı karşıya geldi. Tek başına çoğunluk iktidarını elde eden bu partinin kuracağı hükümet gerçek anlamda iktidarı temsil edemeyecek" dedi.

Kurulacak hükümette başbakan ve bakanların milletvekili olmayan bir kimse tarafından belirleneceğini kaydeden Ecevit, "Bakanlar Kurulu gerçek anlamda başbakan olmayan bir kimse tarafından yönetilecek. Yani Türkiye bir gölge başbakan ve hükümet tarafından yönetilir durumda olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu durumun içeride ve dışarıda ağır sorunlara neden olacağını belirten Ecevit, AK Parti'nin başbakanlık görevini koordinatörlük düzeyine indireceğini açıkladığını hatırlattı. Ecevit sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu gelişme ve niyetler rejimde köklü ve çelişkili bir değişiklik anlamına gelir. Ancak milletvekili olmayan parti lideri tarafından belirlenecek başbakan kendi partisinin liderine karşı kişiliğini ortaya koyabilirse farklı bir durum ortaya çıkar; ama o zaman da iktidarın içinde kriz meydana gelir. Anayasal açıdan yetkisiz durumdaki AKP Genel Başkanı kendi başına önemli dış politika adımları atmaktadır. Bu da büsbütün kaygı verici bir durumdur".

"BU SORUNA BEN NEDEN OLMADIM O BAKIMDAN ÇÖZÜM ÜRETMEK DE BANA DÜŞMEZ" Başbakan Bülent Ecevit, yaşanan başbakanlık sorununun nasıl giderileceğine ilişkin önerisinin sorulması üzerine, "Bu soruna ben neden olmadım. O bakımdan çözüm üretmek de bana düşmez" dedi. Bu soruna, iktidar partisinin bir çözüm bulması gerektiğini kaydeden Ecevit, Anayasa'da değişikliğe gidilerek bir çözüm bulunabileceğini, ancak sağlıklı bir hükümet işleyişinin olabileceğine inanmadığını ifade etti. Ecevit, bu sorunun yaşanmasına kimin neden olduğunun sorulması üzerine, "Sayın Erdoğan ile hukuk arasında bir takım çelişkiler, sorunlar var" değerlendirmesinde bulundu. Halkın iradesine söz söylemeye hakkının olmadığını belirten Ecevit, bu tablonun seçim öncesinde kamuoyunun önüne yeterince getirilmediğini ve yeterince tartışılmadığını söyledi. Önümüzdeki Türkiye'nin dış ilişkilerde çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini kaydeden Ecevit, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmeden dış seyahatlere çıkmaya karar vermesini de eleştirdi. Laik demokratik rejimin özenle korunması gerektiğini belirten Ecevit, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye ilişkin karar vermeden önce hükümetin kurulmasını bekleyeceğini hatırlattı. Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer'in laiklik konusunda çok duyarlı olduğunu belirterek, Sezer'in Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmasını önemli bir olay olarak değerlendirdi.

Reklam
Reklam