Ecevit, Wolfowitz ile görüşecek

ANKARA (İHA) - Başbakan Bülent Ecevit, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda saat 14.45'te görüşecek. Wolfowitz'in Türkiye'yi ziyareti daha önce üç kez ertelenmişti. Bu ziyaretin ABD'nin Irak'a operasyon konusunun tartışıldığı günlere denk gelmesi önem taşıyor. Ecevit'le Wolfowitz arasındaki görüşmenin en önemli gündem maddesini Irak konusu oluşturuyor. Wolfowitz'in, ABD'nin Irak'a düzenleyeceği muhtemel bir operasyon için Türkiye'nin desteğini isteyeceği ve bu konuda ayrıntılı bilgi vereceği belirtiliyor. Başbakan Ecevit'in de Wolfowitz'e Türkiye'nin daha önce ilettiği mesajları tekrarlaması bekleniyor. Ecevit'in bu kapsamda, "Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünden yanadır. Dolayısıyla Irak'a bir operasyonu tasvip etmemektedir. Böyle bir operasyon zorunlu olursa kara harekatına destek vermeyecektir. NATO üslerinin kullanımı sözkonusu olursa bu konu müzakereye açılabilir. Ayrıca böyle bir operasyonun ardından Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulması ihtimaline karşı gereken önlemler alınmalıdır" yönünde mesajlar vermesi bekleniyor. Ecevit'in ayrıca Türkiye ile Irak arasında 1 milyar Dolar'a ulaşan ticaret hacmine dikkat çekerek Türk ekonomisinin içinde bulunduğu olumsuz koşullar itibariyle operasyondan göreceği zararın en aza indirilmesi için ABD'den destek isteyeceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Ecevit-Wolfowitz görüşmesinde, iki ülke arasındaki teknik ve askeri işbirliği konularının da gündeme geleceği, bu kapsamda FMS kredi faizlerinin kaldırılması, ISAF komutası nedeniyle ABD Kongresi'nin Türkiye'ye vermeyi taahhüt ettiği 248 milyon Dolar'lık yardımın verilmesi, askeri malzeme satışı konusunda ABD Kongresi'nin engellemelerinin kaldırılması konularının gündeme gelmesi bekleniyor.

Wolfowitz bugün ayrıca Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile, yarın ise Dişeşleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel'le görüşecek.