Ecevit'e istifa çağrısı

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, demokratik etik gereği Ecevit'in görevinden istifa etmesi gerektiğini belirterek, "Başbakan, '276'nın altına düşersek istifa ederim' demişti, şimdi kalıyor. Yarın da, 'erken seçim konusunda bir Meclis kararı almadık' diyebilir. Bu nedenle hükümete güvenmemekte haklıyız" diye konuştu.

AK Parti Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Gül, hükümetin erken seçim konusunda samimi olamama ihtimalini de gözönünde tuttuklarına temas etti. Hükümet üyelerine güvenmediklerini dile getiren Gül, geçmişte hükümet üyelerinin erken seçim yapacaklarını açıklayıp, bakanlarını bile istifa ettirdikten sonra seçimi erteleme yönüne gittiklerini gördüklerini, bu nedenle hükümete güvenmemekte haklı olduklarını öne sürdü. Abdullah Gül konuşmasını şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Türkiye'yi 4 yıla yakın bir zamandır yöneten bu hükümet, Türkiye'ye çok şeye mal olmuştur. Türkiye'ye hiç haketmediği şeyler yaşatan Hükümet, bu nedenle kamuoyu desteğini kaybetmiştir. Siyasi meşruiyetini, millet nezdinde yitirmiştir. Dünden itibaren de Millet Meclisi'ndeki çoğunluğunu kaybetmiştir. Bir azınlık hükümeti haline dönüşmüştür. Bu noktadan sonra Ecevit'in ve hükümetinin demokratik kurallara uyarak, demokratik etiğe uyarak istifa etmesi gerekir. Bu, demokratik kuralların dejenere edilmemesi açısından önemlidir. Demokrasinin kuralları dejenere edildikten sonra, ilerde çok daha büyük problemlerle karşı karşıya kalınır ve sıkıntılı durumlarda neye göre hareket edileceği belirsizlik haline gelir. Bu bakımdan Ecevit, geçmişini ve kariyerini zedelemeyecek bir tavır içinde olması gerekir. Verdiği sözleri tutmalıdır. Bir azınlık hükümeti olarak devam etmek istiyorsa yeniden güven istemelidir. Ondan önce de istifasını Cumhurbaşkanı'na sunmalıdır. Bütün bunlara rağmen devam ediyorum derse bu pişkinlik, bu inatçılık ve bu kural tanımamazlık kendisinin geçmişte topladığı bütün sempatiyi yok edecektir".

Reklam
Reklam

Erken seçim konusunda, en erken tarihin belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Gül, kendi istedikleri tarihin şart olmadığını makul bir tarih üzerinde mutabakat cihetine gidilmesi gerektiğini savundu. Gül, "Biz, 6 Ekim dedik. Ama oturur anlaşırız. Daha erken bir tarih de olabilir, daha geç bir tarih de. Bir tarih üzerinde anlaşmanın mümkün olacağını düşünüyoruz. Meclis'in 1 Eylü'de toplanması, erken seçim konusunda hükümetin samimi olmadığını gösterir" dedi.

Gül sözlerini, "Bütün bunlardan çok daha önemli bir nokta vardır. Erken seçim önlenemez bir noktaya gelmiştir. Her ne kadar, dün şu anda azınlıkta olan koalisyon hükümetinin liderleri, 3 Kasım'da erken seçim kararı aldılarsa da bu çok inandırıcı değildir. Çünkü 1 Eylül'de TBMM'yi toplantıya çağırıp bu kararı resmen almayı düşünmektedirler. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Tufan Algan'ın dünkü açıklamalarını dikkate aldığımızda hükümetin tavrının gerçekçi olmadığı ve güvenirliliğinin söz konusu olmadığı ortaya çıkar. Çünkü YSK 3 aylık bir süre istemektedir. Seçimin gerektiği şekilde yapılabilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu doğrultuda Doğru Yol Partisi'nin vermiş olduğu teklife imza atacağımızı söyledik" şeklinde sürdürdü. Toplantının son bölümünde gazetecilerin sorularını cevaplaya Gül, Irak'a yapılacak olası bir müdahale konusunda ise şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Irak konusunda, neyin ne zaman olacağı, olup olmayacağı tartışmalı konulardı. o bakımdan bir yorum yapmak istemiyorum. Bu konuyu seçimle bağdaştırma da doğru olmaz. ama olası bir müdahale sırasında, halkın desteğini kaybetmiş bir hükümetin Türkiye'yi yönetmesi doğru olmazı. Türkiye'nin başında güçlü bir hükümet bulunmalı".