"Ecevit'in henüz istifa kararı yok"

ANKARA (İHA) - Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller, Başbakan Bülent Ecevit'in kendisine henüz istifa aşamasına gelmediğini söylediğini ifade etti. Çiller, erken seçime ve Avrupa Birliği kriterlerinin yerine getirilmesine şartsız olarak destek verdiklerini Başbakan Ecevit'e ilettiğini bildirdi.

Çiller, Başbakan Bülent Ecevit ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Konuttan ayrılışında açıklamalarda bulunan Çiller, ülkede belirsizliğin yaşandığı bir dönemde, yapıcı olmaya ve bu belirsizliği gidermek üzere gerekli adımları atmaya kararlı olduklarını ifade etti. İki konuya dikkat çeken Çiller, "Şartsız olarak erken seçimleri destekliyoruz ve yine şartsız olarak Avrupa Birliği'ne giden yolda, Kopenhag kriterlerinin tümünün kucaklanmasını destekliyoruz.

Reklam
Reklam

Dolayısıyla seçime destek veriyoruz. Avrupa Birliği'ne şartsız destek veriyoruz" diye konuştu. Bunun için Meclis'in hemen açılmasında bir fayda olduğunu kaydeden Çiller, böylece ciddi adımların hemen atılabileceğini, bunun için Türkiye'nin önünde sadece bir-iki hafta zaman bulunduğunu söyledi. Çiller, "Yani Temmuz sonuna kadar bunları yapamazsak, Eylül'de yazılmaya başlanacak olan rapor Ekim'de bitecek. Eylül'de Meclisi açarak bu yasaları çıkarabilsek dahi, Avrupa Birliğinin şart koştuğu uygulamayı görme süresi yetişmeyecektir" diyen Çiller, Meclis'in bugün açılması gerektiğini ifade etti. Meclis'in açılmasının diğer önemli nedeninin seçimden önce Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları'nın değiştirilmesi gereği olduğunu vurguladı. Yüzde 10 barajının indirilmemesi yönünde ısrarcı olduklarını söyleyen Çiller, "Kimileri ittifak demektedirler, bu fiili olarak yüzde 10 barajının inmesi anlamına gelir. Çünkü yüzde 2-3 oranında oy alan partiler bir araya gelerek yüzde 10 barajını aşıp Meclise gireceklerdir" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Ecevit'e seçimin gerekliliğini anlattığını söyleyen Çiller, "Hükümetin devamında çok büyük güçlükler bulunduğunu söyledim. Ecevit ise hükümetin devamını ekonomik açıdan gerekli gördüğü karşılığını verdi. Kendisine doğru bilgi verilmediğini ve özellikle milletin işsizliğinin, ekonomideki üretimsizliğin,Türkiye'nin Arjantin gibi ülkelerle kıyaslanır duruma düşürüldüğünü, Cumhuriyet tarihinde böyle bir dönem yaşanmadığını ifade ettiğini söyledim" şeklinde konuştu

Çiller, Başbakan Ecevit'e ekonomide beklediği gelişmenin mümkün olmadığını söylediğini belirterek, "Kendisinin istifa edip etmeyeceği doğrultusundaki kararını sorma imkanını bulduk. Kendisi de hükümetin devamındaki zorluğu gördüğünü, ancak daha henüz istifa aşamasına gelmediğini ifade etti" diye konuştu.

Çiller, Doğru Yol Partisi olarak ülkeyi hükümetsiz bırakmayacaklarını ifade ederken, bir soru üzerine, hükümet formüllerini görüşmediklerini, hükümet meselesini bu amaçların gerisinde tuttuğunu söyledi. Çiller, seçimin ne zaman olması gerektiği yolundaki bir soru üzerine, "Seçim ne kadar erken olursa o kadar iyi" cevabını verdi.

Reklam
Reklam

"BAŞBAKAN ECEVİT, SEÇİMİN NORMAL SÜRESİNDE YAPILMASINI İSTEDİKLERİNİ BELİRTTİ" DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Bülent Ecevit'in Meclis'in açılması önerisine sıcak bakmadığını belirterek, Başbakan'ın hükümetin devamındaki zorluğu gördüklerini, ancak istifa aşamasına gelmediklerini belirttiğini bildirdi.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Başbakan Bülent Ecevit'le yaptığı görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında, "Ülkedeki belirsizliğin yoğun olduğu bir dönemde Başbakan'la bir araya gelme fırsatı bulduk. Kendisi ile Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu değerlendirdik. Kendisine DYP olarak, ülkenin sıkıntılı dönemlerinde yapıcı olmaya ve belirsizliği bitirmek için atılacak adımlara destek vermekte kararlı olduğumuzu söyledim. Dolayısıyla erken seçimleri destekliyoruz. AB'ye giden yolda, Kopenhag Kriterlerinin tümünün kucaklanmasını destekliyoruz. Bunun için Meclis'in hemen açılmasında yarar var" dedi.

Çiller, Meclis'in hemen açılıp, Kopenhag Kriterleri'nin tümünün kucaklanarak Kopenhag Zirvesi'ne giden yolda adımlar atılması ile AB trenini yakalamanın mümkün olabileceğine dikkat çekti. Bunun için kısa bir süre olduğunu dile getiren Çiller, "Eylülde Meclis'i açarak bu yasaları çıkarabilsek dahi AB'nin şart koyduğu uygulamayı görme süresi yetişmeyecektir. Bugün bu Meclis'i açmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İkinci olarak seçimden önce Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları'nın değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Çiller, "Bu milletin Meclis'ten beklentisidir. Israrımız yüzde 10 barajının kesinlikle indirilmemesidir. Kimileri ittifak demekteler. Bu fiili olarak yüzde 10 barajının indirilmesi demektir. İki turlu seçimleri de Türkiye için özellikle bölünmüş çoğunluğun imtiyazlı azınlığın altına girmemesi açısından yararlı görüyoruz" diye konuştu. "Başbakan'a seçimin gerekliliğini şöyle anlattım" diyen Çiller, şunları söyledi:
"Hükümetin devamında çok büyük düşükler var. Bu hükümeti devam ettirmenin zorluğuna işaret ettim. Kendisinin istifa edip etmeyeceği şeklindeki kararını sorma fırsatını buldum. Kendisi de hükümetin devamındaki zorluğu gördüğünü, ancak henüz istifa aşamasına gelmediğini ifade etti."

"ERKEN SEÇİME VE AB NORMLARINA ŞARTSIZ DESTEK VERECEĞİZ"
DYP olarak erken seçime şartsız destek vereceklerini açıklayan Çiller, "DYP AB için atılacak adımlara şartsız destek vermektedir. Bunun için Meclis'in açılmasını hemen istemektedir. DYP ekonomideki bozukluğun önümüzdeki günlerde artmasını görmektedir. Ancak yapıcı davranacağız. Bugün için önemli olan milletin rahata kavuşacağı bir ortamdır. Bu da erken seçimden geçecektir" diye konuştu. Vatandaşların bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için çağrıda bulunan Çiller, "Belirsiz bir dönem sürebilir, ama böyle devam etmeyeceğiz. Elbette her parti hükümetin içinde olmayı ister, ama bu bizim bir kişisel hesap yapacağımız bir konu değildir. Önemli olan Türkiye'nin bu belirsizliği atlatarak seçimlere gitmesidir. DYP olarak gerekli katkıyı yapmaya hazırız" dedi.

Reklam
Reklam

Çiller, Başbakan Ecevit'in erken seçim konusundaki görüşleri ile ilgili olarak da, "Başbakan seçimin normal sürede yapılmasını istediklerini ifade etti. Ben de bu konuda Meclis'te başlattığımız süreci işaret ettim. Meclis'in büyük çoğunluğunun bu konuda aynı şeyi düşündüğünü ifade ettim. Ecevit, ekonominin iyi gittiğini ve bunu bozmamak gerektiğini söyledi" ifadelerini kullandı.

"Gerekirse hükümette yer alırız, dediniz mi?" şeklindeki bir soru üzerine ise Çiller, "Hükümet meselesini bu amaçların gerisinde tuttuğumuzu ifade ettim. Bizim için önemli olan bir an önce belirsizliğin kaldırılması ve bir an önce seçim yasalarının değiştirilmesi. İkinci olarak AB meselesini kısa sürede ele almak. Bu zirveyi ele almamız lazım. Biz Meclis'in bugün açılmasını istedik. Kendisi Meclis'in bugün açılmasına sıcak bakmadıklarını açıkladı" dedi.