Ecevit'ten Kıbrıs eleştirisi

ANKARA (İHA) - DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, Kıbrıs'ta Annan Planı çerçevesinde yapılan anlaşmayı eleştirerek, adadaki Türk askerinin sayısının azaltılmasına karşı çıktı. Ecevit, ayrıca Türkiye'den 'İslam Cumhuriyeti' diye bahseden ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel'a da "Powel ne karışır Türkiye'de ne rejimi olduğuna?" diyerek tepki gösterdi.

Ecevit, DSP Okulu'nda, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulde konuşan Ecevit, DSP'nin çok büyük sıkıntılar geçirdiğini, partisine son 2 yılda gerek içeriden gerekse dışarıdan büyük oyunlar oynandığını iddia etti. Lüleburgaz'da alınan sonucun DSP'nin güneşinin yeniden ışıldadığını gösterdiğini kaydeden Ecevit, tüm Türkiye'de de aynı şeyi başaracaklarını ifade etti. Kıbrıs'a ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ecevit, Kıbrıs'ın Türkiye için dış değil iç mesele olduğunu vurgulayarak, KKTC'de yaşayanların ulusun ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. DSP açısından Kıbrıs'ın özel bir öneme sahip olduğunu dile getiren Ecevit, Türkiye'nin AB üyeliği ile Kıbrıs arasında ilişki kurulmasına karşı çıktı. Kendi dönemlerinde bunu kabul etmediklerini belirten Ecevit, hükümetin bu konuda ödün verdiğini savundu.

Reklam
Reklam

Yapılan anlaşma ile Kıbrıs'ın Güzelyurt gibi en verimli topraklarının Rumlar'a verildiğini ileri süren Ecevit, stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydettiği Karpaz'ın, Rumlar'a verilip verilmediğinin ise belli olmadığını, bunun hükümet tarafından saklandığını söyledi. Ecevit, "Burası verilmiş mi verilmemiş mi belli değil. Bunun kabul edilmemesi gerekiyor. Hükümetin bunu halkımızda saklamaya hakkı yoktur" dedi. Annan Planı çerçevesinde yapılan anlaşma ile adadaki Türk askerinin sayısının yeniden düzenlendiğine işaret eden Ecevit, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Ada'daki varlığı sınırlandırılıyor, etkisizleştiriliyor. Şimdi 30 bin Türk askeri var. Anlaşma yolu ile bu sayı 650'ye kadar indirilerek tutsak yapılacak. Askerler sadece eğitimle, törenlerle ilgilenecek. Bir hareket için BM'den izin alması gerekecek" diye konuştu. Planın kabulü ile nüfusu 220 bin olan Kuzey Kıbrıs'a 100 bin Rum'un yerleşeceğine vurgu yapan Ecevit, Türkiye'den adaya giden 40 bin Türk'ün ise geri gönderileceğini kaydetti. Bu nüfus hareketi ile ilgili olarak bir düzenlenme yapılmadığına dikkat çeken Ecevit, hükümetin anlaşma olmaması halinde KKTC'de yaşayanların güvenliğine ilişkin değerlendirmelerine karşı çıkarak, "20 Temmuz 1947'te nasıl Türkleri nasıl koruduysak, Çanakkale'yi, Kurtuluş Savaşı'nı nasıl başardıysak, Barış Hareketi'ni de aynı şekilde sürdürürüz" dedi.

Reklam
Reklam

Ecevit, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel'ın Türkiye'den 'İslam Cumhuriyeti' diye bahsetmesini de eleştirek, "Powel ne karışır Türkiye'de ne rejimi olduğuna? Halkımızın büyük bir bölümü Müslüman ama rejim laikliktir" diye konuştu.

Ecevit ayrıca heyet içinde bulunanların kendisine yazdığı şiirleri de dinledi.