Economist, İran'ın nükleer programıyla ilgili Türkiye ile İsrail arasında işbirliği ihtimalini değerlendiriyor.
Haftalık dergi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Türkiye'ye bu konuda bir talepte bulunduğunu yazıyor. Habere göre İsrail Başbakanı'nın talebi, İran'ın nükleer programı ile ilgili; ama Economist İran'ın nükleer programından vazgeçmesi için İsrail'in devreye sokmaya çalıştığı Erdoğan'ın bir ihtimal bu talebe olumsuz yanıt vereceğini yazıyor.
İsrail'in Türkiye üzerinden uçaklarını uçurup İran'daki hedefleri vurma gibi bir planı olduğunun altını çizen Economist'e göre Ankara buna izin vermeyecek, onun için İsrail bu konudaki beklentilerine bel bağlamasa yerinde olur.
Economist, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu'da İsrail-Arap barışı için önümüzdeki 4 yılda girişimde bulunacağını, İsrail-Türkiye yakınlaşmasının "faydalı bir ilk adım" olduğunu söylüyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 9 Türkiye vatandaşının öldürülmesi nedeniyle Türkiye'den özür dilemesini değerlendiren Economist özürün olası etkileri hakkındaki görüşlerini dile getiriyor.
Economist, daha fazla İsraillinin Türkiye'ye turist olarak gelebileceğine işaret ediyor.
Dergi, Barack Obama ile Netanyahu arasında telefon alışverişini canlandırma ihtiyacı hissettiği yazısında Obama'nın uzattığı telefonu alan Netanyahu'nun İsrail'i Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortadoğu’daki en yakın ve güçlü müttefikleri olduğunu ve dört yıl aradan sonra bu iki müttefiğin yeniden yakınlaştığını belirtiyor.
İsrail ile Türkiye... İkisi de bu yeniden-yakınlaşmadan kazanacakları çok şey var diyor Economist.
Economist İsrail'in yalnız kaldığı görüşünü dile getiriyor; dergiye göre İsrail şimdi Erdoğan'ın kendilerini kurtaracağını umuyor.
"İsrail'i yalnızlaştıran" ise Economist'e göre tek adam yönetimlerinin devrilmesi oldu... özellikle Mısır'da Mübarek'in gidişinin altını çiziyor dergi.
"Doğu Akdeniz'deki doğalgazı paylaşabilirler" diyor İsrail ile Türkiye için. Askeri istihbarat işbirliği başlayabilir... İsrailliler de yeniden Antalya'nın yolunu tutup tatilin tadını çıkarabilir diyor.
"3 milyar dolar değerinde" diyor Economist, ilişkilerin dibe vurduğu söylenen dönemde karşılıklı dış ticaretin büyüklüğü…
“Türk-İsrail stratejik ilişkileri yine tam olarak eski haline gelmeyecektir” diye tahminde bulunuyor ve bunun en azından Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sert tarzı nedeniyle böyle olacağını yazıyor.
Economist, Erdoğan tonunu yumuşatmazsa ilişkilerin yine kolaylıkla dibe vurabileceği görüşünde.
Economist, Suriye konusunda işbirliği için bir alan oluşabilir diyor.
Economist'e göre İsrail'in özürü, Suriye konusunda, askeri istihbarat alanında, turizm konusunda, Akdeniz'deki doğal gaz yataklarının işletilmesi konusunda artan bir işbirliğini beraberinde getirebilir.
İsrailli bir diplomat, bir dönem Ankara büyükelçiliği yapan Alan Liel Türkiye İran'ın nükleer silahlarının hedefi olduğuna inanmıyor" derken, Economist'in Marmara Özrü'nün İran ilişkileri açısından İsrail ile Ankara ilişkilerinde bir yenilik getirmeyeceği görüşüne motif oluyor.
Economist'den öğrendiğimiz kadarıyla İsrail Başbakanı İsrail'in İran'ın nükleer programdan, hedeflerinden vazgeçmesini sağlamak için Ankara'dan yardım istedi.
Economist, bu sorunun yanıtını bilmiyor ama bir ihtimal Erdoğan'ın İran için İsrail'e yardımcı olmayı reddedeceğini yazıyor.