Economist: "Gaf üstüne gaf"

LONDRA (ANKA) – "Ermeni soykırımı" tasarısının hata olduğu ancak Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunu gerçekleştirmesinin diğer bir hatayı oluşturacağı savunuldu. The Economist dergisi, hem tasarıya, hem de olası bir sınır ötesi operasyona karşı çıktığı başyazısında "gaf üstünde gaf" ifadesini kullandı.
The Economist dergisi, son sayısında "Ermeni soykırımı" tasarısı sorununu başyazısında değerlendirirken Kongre'deki oylamanın Türkiye'nin Batı yanlısı yönelişine zarar verebileceğini savundu.

Tasarıya tepki olarak Washington büyükelçisinin Ankara'ya çağrılması ve İncirlik Üssü'ne ilişkin uyarılara dikkat çeken gazete, "Bu tehditlerin gösterdiği gibi Türkiye sadece öfkeli bir müttefik değil, aynı zamanda hayati bir müttefiktir" yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

Erdoğan hükümetinin AB hedefini ve ABD ile iyi ilişkileri korumak istediğini belirten dergi, "Amerika'nın, 90 yıl önce, modern Türkiye olmadan bile meydana gelen bir olay konusunda kavgayı tetiklemesi için iyi bir dönem değil" uyarısını yaptı.

Modern Türkiye'nin geçmişi ile yüzleşmesinin iyi olacağını, bu istikamete bazı cesaret verici sinyallerin bulunduğunu belirten dergi, "Ancak Amerikan Kongresi'nde çok siyasi bir kararın onaylanması, doğru yolda yeni adımların atılmasına cesaret etmenin mümkün olan en kötü yoludur" görüşünü dile getirdi.

İngiliz dergisi, Bush Yönetiminin tasarıyı durdurma çabalarının Türkiye'nin "stratejik önemi"ni ve "dönemin özel hassasiyeti"ni yansıttığını belirtirken Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunu gerçekleştirmesinin diğer bir "hata" olacağını savundu.

Türkiye'nin Kuzey Irak'a ilişkin hayal kırıklığının anlaşılır olduğunu belirten The Economist, ancak bir "işgal"in Irak'ın en istikrarlı bölgesini alt üst edeceğini ve sonuç vermeyebileceğini savundu.

Amerikalılar açısından en iyisinin PKK ile mücadelede daha fazla çaba göstermek olacağı belirtilen başyazıda şöyle denildi:

Reklam
Reklam

"Türkiye'yi Batı yanlısı bir rotada tutmak sadece Irak için değil, ülkenin büyük Kürt nüfusu dahil, bütün Türkler için de hayatidir. Son tartışmalar, Türk kamuoyunun sırtını hem AB'ye, hem de ABD'ye keskin bir biçimde dönmesine katkıda bulundu. Bu da İran ve Rusya gibi ülkelerin yararlanmaya hazır oldukları bir durum. 301 maddesinin kaldırılmasına ve Türkiye'de özgür tartışmalara izin verilmesine yönelik baskılar sürmeli. Ancak Temsilciler Meclisi tasarısı, bunu sağlama yolu değil."(ANKA)