Economist: "Kürtlere hak sağlanırsa..."

Türkiye'nin güneydoğusunda şiddetteki tırmanışın kaygı yarattığı yorumları yapılıyor.

LONDRA(ANKA) - Economist dergisi, Türkiye'nin "14 milyon Kürdune sadece Irak'taki kuzenlerinin yararlandığı hakların bir kısmını sağlaması halinde PKK'nın terörist taktiklerinin çekiciliğini yitireceğini" öne sürdü. Ancak dergi, bölgenin 30 milyon Kürdünün giderek artan biçimde hepsini birleştirecek bağımsız bir devlete doğru baktığı değerlendirmesini de yaptı.

İngiliz haftalık dergisi Economist, son sayısında "Şiddetli Zamanlar" başlığıyla yer verdiği analizde "Türkiye'nin nüfusunun çoğu Kürt olan Güneydoğusu'ndaki şiddette kaygı verici bir tırmanışın" yaşandığına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Bu bağlamla CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılması ve PKK'nın artan saldırıları üzerinde duran dergi, Aygün için 48 saat içinde serbest bırakıldığını ancak "isyancıların, otoritelerin burunlarının dibinde" bir milletvekili kaçırarak istedikleri propaganda yapabilme olanağını elde ettiklerini düşünüyor.

-"BARIŞ PKK'NIN GÜNDEMİNDE YOK GİBİ"-

Aygün'ün, serbest kaldıktan sonra yaptığı açıklamalarda kendini kaçıranların "barış arzusu"nu ilettiğine işaret edildiği analizde "Ancak barış, PKK gündeminde yok gibi. Grup, son bir ay şiddetini artırdı" denildikten sonra Şemdinli ve Foça'da yaşananlar anımsatıldı.

Economist "PKK'nın bir saldırısı olmadan adeta gün geçmiyor" ifadesini de kullandığı analizinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı suçladığını belirtirken, Esad yönetiminin, nüfusu çoğu Kürt olan kentlerin kontrolünü teslim ettiğini, bunun da Türkiye'nin sınırı kuvvet göndermesine yol açtığını kaydetti.

Buna karşın, Suriye'de Türk topraklarının bir kısmını de içine alacak, PKK'nın yönetimindeki yarım bağımsız bir Kürt devleti korkularını "abartılı" olarak niteleyen Economist, Suriye'nin 3 milyon olarak tahmin edilen Kürtlerin tüm ülkede dağılmış olduklarını belirterek, Sünni Araplarının da bölgesel özerklik taleplerini kabul etmelerinin beklenmediğini savundu.

Reklam
Reklam

Analizde buna ek olarak Iraklı Kürt lideri Mesut Barzani'nin Türkiye ile oluşturduğu "yeni ittifakı" korumak istediği, geçen ay bölgesindeki petrolü Türk kamyonlarının taşımaya başladıkları vurgulandı.

Economist, Türkiye ile Iraklı Kürtler arasındaki "gayri resmi konfederasyon" söylemine dikkat çekerken de Erdoğan'ın, Barzani'ye Bağdat'ın herhangi bir saldırı halinde "savunma garantisi"ni verdiğinin bile söylendiğini yazdı. Dergi, analizde şu görüşler ile son verdi:

"Türkiye, 14 milyon Kürdüne sadece Irak'taki kuzenlerinin yararlandığı hakların bir kısmını sağlarsa eğer, kuşku yok ki PKK'nın terörist taktikleri ve tufan öncesi Marksist doktrin çekiciliğini yitirir. Ancak problem budur ki, Arap Baharı'nın yarattığı hevesle bölgenin 30 milyon Kürdü, giderek artan biçimde kendi sınırları ötesinde hepsini birleştirecek bağımsız bir devlete bakıyor."

[

****](http://sayyac.mynet.com/tiklama/380?tags=marcamarcahabertextlink&url=http://www.marcamarca.com.tr?ref=mynettext)

Anahtar Kelimeler: