Economist: "Televizyon diplomasisi"

Türkiye'de Kürtçe yayını yapan bir tv kanalının devreye girmesi Batılı basında "Televizyon diplomasisi" yorumlarına neden oldu.

LONDRA(ANKA) – The Economist dergisi, daha önce şarkı söylediği özel Kürtçe tv kanallarının çoktan cezalandırıldığı ya da da kapatıldığı belirtilen Rojin'in bundan böyle TV6 kanalında düzenli bir biçimde yer alacağına dikkat çekerken "Evet bir çelişkidir. Ancak belki Adalet ve Kalkınma Partisi'nde, kendisini Türkiye'nin en popüler ve en ilerici hükümetlerinden biri yapan reform hevesini yeniden canlanmakta olduğunun göstergesidir" yorumunu yaptı.

Prestijli The Economist dergisi, Türkiye'de 24 saat Kürtçe yayını yapan bir tv kanalının devreye girmesini "Televizyon diplomasisi" başlıklı bir haber analizde değerlerdirirken, kanalın "yeni reformların habercisi olması" umudunun bulunduğunu yazdı.

Reklam
Reklam

Daha önce şarkı söylediği özel Kürtçe tv kanallarının çoktan cezalandırılan ya da da kapatılan Rojin'in bundan böyle TV6 kanalında düzenli bir biçimde yer alacağına dikkat çeken dergi "Evet bir çelişkidir. Ancak belki Adalet ve Kalkınma Partisi'nde, Türkiye'nin en popüler ve en ilerici hükümetlerinden biri yapan reform hevesinin yeniden canlanmakta olduğunun göstergesidir" yorumunu yaptı.

"Kürt şahinleri"nin yeni kanalın Mart'taki yerel seçimi öncesi ülkenin "14 milyon" civarındaki Kürdü kazandırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdiklerini kaydeden dergi, 2005 yılında Diyarbakır'da konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, devletin Kürtler konusunda hatalarını yaptığını söylemesinin ardından partisinin birçok Kürt kalbi ve oyunu kazandığını belirtti. Ancak AKP'nin, bunları, ordunun "Kürt PKK asileri sorunu nu müzakere değil, güç yoluyla çözme taleplerine dayanmaması"ndan sonra yitirdiğini öne süren dergi, ordunun sürekli Kuzey Irak'taki PKK üslerine vurduğunu, "PKK'nin sivil kolu" olarak nitelendirdiği DTP'nin AKP tarafından "hiçe sayıldığı"nı savundu.

Reklam
Reklam

İngiliz dergisi, DTP üyeleri ile cadde ve sokaklara tanınmış Kürtlerin isimlerini veren DTP'li belediyeler hakkında adeta "gülünç" olan davalarının açıldığını öne sürerken Almanya'da yaşayan bir Kürt ailesinin çocuğunun ismi Kürtçe olduğu için Türkiye'ye girmesine izin verilmediğini de yazdı.

Ancak radikal Kürtlerin bile yeni TV kanalının "yeni bir başlangıç" oluşturması umudunu dile getirdiğine dikkat çekilen analizde, "AK Parti'nin Temmuz 2007'de daha büyük bir oy payı ile yeniden seçimi kazanmaya yardımcı olan reform sözlerini yineleyeceğini umuyorlar" denildi.

The Economist, ayrıca 200 aydının yayınladığı Ermenilerden "özür diliyoruz" bildirisi olayına da yer verdi. Bildiride "soykırım" ifadesinin kullanılmadığını, ancak her çevreden gelen en az 25 bin Türk'ün bildiriyi imzaladığını kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın ise, girişimini "yanlış" olarak adlandırdığına dikkat çeken dergi, imzacıların, girişiminin ABD başkanlığını bu ay üstlenecek Barack Obama'yı "soykırım" ifadesini kullanmaktan vazgeçmesini sağlamaya yönelik bir komplo olduğu iddiasıyla birçok Ermeni'nin hücumuna uğradığını da yazdı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: