Eczacılar da SSK'dan şikayetçi

ADANA (İHA) - Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) bağlı vatandaşların serbest eczanelerden ilaç alımı başlarken, yaşanan aksaklıklardan eczacılar da şikayetçi.

4. Bölge Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, düzenlediği basın toplantısında SSK'lı hastaların serbest eczanelerden ilaç alımıyla başlayan problemlerin önümüzdeki hafta içinde tamamen giderileceğini belirtirken, bürokratik işlemlerin de en aza indirilmesini istedi. Bulut, SSK'dan gelen reçetelerde doktor kaşelerinin, teşhislerin, isimlerin okunamadığını, bu yüzden vatandaşı yeniden kuruma yönlendirmek zorunda kaldıklarını belirtirken, doktor ve görevlileri daha dikkatli davranmaya çağırdı.

Reklam
Reklam

Bulut, şöyle konuştu:

"10 Şubat itibariyle SSK'lı hastalarımız artık serbest eczanelerden ilaç almaya başladı. İlk gün, gerek eczacı gerekse vatandaşlar açısından sıkıntılı bir gün oldu. Bunun birinci nedeni, SSK mevzuatının diğer kurum mevzuatlarına benzememesidir. İlaç alım koşullarının diğer sosyal güvenlik kuruluşlarındaki uygulamalardan farklı olması dolayısıyla, eczacımız bu konuda sıkıntı çekti. Örneğin eşdeğer uygulaması diğer kurumlarda olmasına rağmen SSK'nın eşdeğer uygulaması, SSK eczanesinde ilaç karşılanırken olan mevzuatların aynısı. Sadece ucuz olanı değil, bazı gruplarda, örneğin vitamin gruplarında etkiye göre eşdeğer başladı. Vitaminlerde ne yazılırsa yazılsın en ucuzu veriliyor. Diğer bir farklılıkta Emekli Sandığı, BAĞ-KUR, Maliye Bakanlığı'na bağlı kurumlarda sadece karne ile ilaç alınabiliyor. Ama SSK'da, vizite kağıdında 120 günlük prim şartı, vizite kağıdının değişik zamanlarda çıkartılmış olması. Bunun yanında kimlik fotokopisi, sağlık karnesi fotokopisi. Bunların hiçbiri diğer kurumlarda olan bir uygulama değil. Bize çok enteresan gelen de, SSK'lı sağlık ocağına gittiğinde oraya ödediği bedeli karşılığı istediği fişi bile SSK istiyor. İlk gün yazılan birçok ilacın bedelinin ödenip ödenmeyeceğini de bilmiyoruz."

Reklam
Reklam

Burhanettin Bulut, şu aşamada ülkemizin sağlık konusunda çağdaş bir adım attığını, SSK'lı hastalar ile eczacılar sıkıntı çekmesine rağmen uygulamanın başladığını ifade ederek, "Adana'da da dün saat 10.00 itibariyle 50 eczane provizyon sistemine girdi, akşam 160'ı buldu. Bugün de 220'ye ulaştı. Şu anda Adana'da 220 eczanenin sözleşmesi var. SSK'lı hastalar haftaya hemen hemen her mahallede bir sözleşmeli eczane bulacak. Hastalar belli bölgelerde yığılmasınlar. Burada amaçlanan; kuyrukların azaltılması, ilaç, danışmanlık hizmetinin alınmasıydı. Pazartesi gününden sonra tahminen 450 eczane sözleşme yapmış olacak. Böylelikle ortalama bir eczaneye 10 reçete düşecek. Daha önce SSK eczanelerinde bir eczacıya 148 reçete düşüyordu. Serbest eczanelerde ortalama 15 olacak. Eczanelerimiz de personel ve ilaç bazında hazırlıklarını tamamlıyor" diye konuştu.

Sıkıntıların başında, SSK reçetelerinde bazı ilaç bedellerinin ödenmemesinin geldiğini belirten Bulut, bugünden itibaren bunun da sonuçlandığını ve hangi ilaçların verileceğinin bilindiğini ifade ederek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Vatandaşlar şunu bilsin ki, reçetede verilen ilaçla yerine verilen ilaç arasında hiçbir fark yoktur. Bilimsel çalışması yapılmış ürünlerdir. Eczacılarımız fedakarlık yaparak bu anlaşmaya imza attı. Yabancı ve yerli ilaç firmaları bu anlaşmaya onay verdi. Protokole karşı herhangi karşıtlık söylemediler. Hatta yabancı ilaç firmaları teşekkür ilanları verdi. Bu uygulamanın 1 Ocak'tan itibaren başlaması gerekiyordu, ancak yüzde 70'e yakın ilaç firması 10 Şubat günü iskonto yapmaya başladı. Bugün itibariyle yüzde 85 oranında kamu iskontosu var, yüzde 15'inde yok. Yani bu protokol imzalanırken, SSK ve Yeşil Kart'a ilaç verilmesi yolunda 1.2 katrilyonluk bir tasarruf sağlandı. Bu tasarrufta eczacının kamuya kestiği faturada yüzde 14.5'a varan iskontosu mevcut. Bu iskontonun bir kısmı sanayiden, bir kısmı da eczacıdan alınıyordu. Ama sanayide yüzde 15 ilaçta iskonto yok. Örneğin bir firmanın protokolden önce verdiği iskonto oranı 3.42 iken, yüzde 11'lere varan iskonto yapması gerekirken yüzde 1'e düşürdüler. Yani bırakın daha fazlasını, daha da düşürdüler. Burada bir kurnazlık, fırsatçılık var. Bunlar hükümete kafa tutuyor. Bu ürünlere karşı bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Böyle bir iskonto oranını kabul etmemiz mümkün değil. Biz her türlü fedakarlığı yapacak halka ilacı verecek, ilaç temininde kim sıkıntı oluşturuyorsa onlara tepkimizi göstereceğiz. Bu firmaların ilaçlarını biz eczacılar olarak eczanemizde bulundurmak istemiyoruz. Hiçbir hastayı da ilaçsız bırakmayacağız."

Reklam
Reklam

Geri ödemelerin en büyük problem olduğunu belirten Bulut, "Şu anda mevcutta anlaşmalı olduğumuz kurumlardan BAĞ-KUR'da 90 gün, Milli Eğitim gibi Maliye Bakanlığı'na bağlı kurumlarda Aralık ayı faturaları ödenmedi. Emekli Sandığı'nda 18 iş gününde ödemesi gerekirken 70 güne ulaştı. Tüm bu kurumlarda ödeme gecikmeleri var. Ama biz ilaç vermeye devam ediyoruz. SSK'da çok ciddi pazar. Mevcut pazarın ikiye katlanması anlamına geliyor, eğer ödeme gecikmesi olursa sonuna kadar dayanacağız. Ama hükümet şayet bizim paramızı ödemezse, tepkimizi göstereceğiz. Halkımızın bu anlamda yanımızda olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.