ANKARA (İHA) - Ankara Eczacı Odası, SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç almasını öngören anlaşma protokolünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şikayet etti.
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Bülent Gümüşel imzasıyla Erdoğan'a gönderilen açık mektupta, yapılan anlaşmaya imzayla taraf olmayan ilaç sanayi ve dağıtım kanallarının, ön protokolde kelimeler arasına gizlenen maddelerle devletin gerçek anlamda ilaçtan elde edeceği tasarrufu engellediği iddia edildi. Mektupta, SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç almasını öngören protokolün 14 Aralık 2004 tarihinde Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında imzalandığını hatırlatan Gümeşel, anlaşmanın 'fiyasko' ile sonuçlanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.
Protokol gereğince, ilaç sanayinin 'eczacının devlete kestiği fatura üzerinden' sosyal güvenlik kurumlarına yüzde 4-11 oranında iskonto yapacağını ifade eden Gümüşel, hastaların ilaca ulaşmasında aracı olan dağıtım kanallarının bu iskonto oranına hiçbir katkı vermediğini kaydetti. Eczacının, devlete yapacağı iskonto oranı sabitlenmişken firmaların, eczanelere ne oranda, ne sürede iskonto yapacağının belli olmadığını savunan Gümeşel, mektubunda şu ifadelere yer verdi:
"Şu an eczanelere en az 20 değişik formda iskonto içeren faturalar gelmektedir. Ayrıca, ilaçların eczanelere giriş vadeleri 15 gün ile 90 gün arasında değişmekte olup ortalama vade yaklaşık bir ayı geçmemektedir. Bu koşullarda, ödeme süresi belirlenmemiş, iskonto oranları sabitlenmemiş bir eczacının işlettiği eczanenin çok uzun süre dayanamayacağı açıktır. Bu tarz bir uygulama sonunda, özellikle küçük sermayeli eczanelerin ilk yılda yüzde 30 kadarının kapanması olasıdır, iş ve devletin vergi kaybı da cabası olacaktır. Devletin gerçek anlamda ilaçta tasarruf sağlayabilmesi için; ilaç sanayinin AB ülkelerinde örnekleri olduğu gibi devlete iskontoyu 'doğrudan' 3 aylık veya 1 yıllık dönemde sattıkları ilaçlar üzerinden belirlenecek 'sabit iskonto' üzerinden nakit olarak yapması sağlanmalıdır. Dağıtım kanallarının da mutlak suretle devlete yapılan bu iskontoya katkı vermesi sağlanmalıdır. Eczacının geri ödeme koşullarının makul bir aralıkta ve net olarak yapılması ticari faaliyetin yürütebilmesi için şarttır. Bu noktalar çözülmeden uygulamaya geçilmesinin ülkemizdeki günümüz şartlarında alt yapısı ile uygulanması imkansız, karmaşık bu protokolün devletin, hastaların ve eczanelerin zararıyla sonuçlanacağını vurgulamak isteriz. Devletine güvenen, inanan ve en iyi eczacılık hizmetini vermeye çalışan biz eczacılar, bu oyunun tarafınızdan bozulmasını arz ediyoruz. Aksi takdirde SSK'lı hastalarımızın ve tüm kurumların hastalarına bu şartlar altında ilaç alımları büyük bir kaosa sürüklenecektir."