Eczacılardan Sağlık Bakanlığı'na tepki

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Sağlık Meslek Mensupları Birliği Kanun Tasarı Taslağı", hekim ve diş hekimi camialarından sonra eczacılarında tepkisini topladı.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), söz konusu taslağının dayandığı ilkelere tamamen karşı olduklarını açıkladı. TEB Genel Sekreteri Sabih Tekin Çağlar, Sağlık Bakanlığı ve bölge eczacıları odalarına gönderdiği yazıda, TEB'in, "Sağlık Meslek Mensupları Birliği Kanun Tasarı Taslağı" hakkındaki görüşlerini aktardı. Çağlar yazıda, hazırlanan taslak ile meslek ayırımı yapılmaksızın birbirleri ile içtiması mümkün olmayan birçok mesleğin tek çatı altında toplanmaya çalışıldığını belirterek, "Şu anda mevcut olan doku yok edilerek yeni bir doku oluşturulmaya çalışılıyor. Bu ayrı dokuların birbirine uyum sağlaması mümkün değildir. Çünkü gereksinimleri, faaliyetleri, menfaatleri, birbirleri ve halk ile olan ilişkileri ve meslek kuralları tamamen birbirinden farklıdır" ifadesini kullandı. Taslak ile ebeler ve sünnetçilerin aynı kapsamda değerlendirildiğini öne süren Çağlar, oysa bu kişilerin genellikle sabit bir işyerlerinin olmadığını, mesleklerini seyyar bir şekilde de yerine getirebildiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Anayasada hürriyetçi ve çoğulcu demokrasiden yana düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Çağlar, meslek birliklerinin hürriyetçi ve çoğulcu demokrasinin önde gelen parçaları olduğunu kaydetti. "Yapılmak istenen düzenlemenin Anayasanın ve AB müktesebatı ruhuna aykırılıklar taşıdığı tartışmasızdır" ifadesini kullanan Çağlar, yazısında ayrıca şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi'nin emsal kararları da bu yöndedir. Yine Anayasa'nın 135. maddesinde yapılan düzenleme ile meslek birliklerinin kamu kurumu niteliğinde olduklarından bahsetmektedir. Meslek birliklerine kamu kurumu niteliği kazandırmak bu birliklerin üyelerinin menfaatlerinin ve kamu menfaatinin birlikte değerlendirilmesine ve telifine yönelik olup, hürriyetçi ve çoğulcu demokrasinin bir gereğidir. Ancak, meslek birlikleri görevlerini yerine getirirlerken özerk yapısını korumak için idari ve mali özerkliğin olması gerekmekte ve bu konularda yapılacak tasarruflara müdahalenin olmaması gerekmektedir. Oysa, taslak ile bu husus da tamamen göz ardı edilmektedir. 25.01.1956 tarihinde yürürlüğe giren 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Yasası'nda AB'ye uyum getirilerek günümüz koşullarına uygun, daha demokratik, işlevsel değişiklikler yapılması gerekir iken, daha dar içerikli, ayrı meslekleri 'aynı hizmet sektörü içinde ise aynıdır' mentalitesi ile hazırlanmıştır. AB standartlarına uyum sağlamayan, Anayasa'nın 135. maddesinde belirtilen belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmayan, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlayamayacak olan, meslek mensuplarının birbiri ile ve halk ile ilişkilerini düzenleyemeyecek ve meslek disiplin ve ahlakını koruyamayacak olan bu kanun tasarısı taslağının dayandığı ilkelere tamamen karşıyız. Diğer sağlık mesleklerinden oldukça ayrı özellikler taşıyan eczacılık mesleğinin farklılıkları dikkate alınmadan hazırlanan tasarı taslağının; meslek örgütünün işlevlerini daraltması, işleyiş mekanizmalarını antidemokratik ve özerklikten yoksun hale getirmesi nedenleri ile kabul edilemez olduğunu; ülke gündeminden çıkarılmasını ve mevcut yasalarımızın günün koşullarına uygun hale getirilmesinin uygun olduğunu bir kez daha bilgilerinize sunarız."

Reklam
Reklam