Eczacıların provizyon isyanı

ANKARA(ANKA)- Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, provizyon sisteminin çalışmaması nedeniyle, eczacının hastaya ilaç veremediğini belirterek, bu durumun hem hasta sağlığını hem de eczacının toplum gözündeki durumunu kötü etkilediğini belirtti.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı açıklamada, 3 yıldır provizyon sisteminin bir türlü randımanlı bir şekilde çalışmamasını sürekli dile getirdiklerini belirterek, yetkililerin pazartesi günü sorunun giderileceğine ilişkin açıklamalara rağmen, özellikle dün bütün yurtta kesik olan provizyon sistemleri yüzünden eczacıların zor durumda kaldığını, hastaların ise ilaçlarını alamadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Saydan, 2005 Şubat ayından beri büyük bir fedakarlıkla SSK, Bağ-kur, emekli, yeşil kart ve memur reçetelerini karşılamaya çalıştıklarını belirterek, şöyle dedi :
"Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamı sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmaya çalışılmasının neredeyse 3'üncü yılı dolarken, eczacıların üzerindeki ağır yük kaldırılmamış, aksine her geçen gün yeni yükler yüklenmiştir. Bunların başında düzgün çalışmayan provizyon sistemi gelmektedir. İlaç hizmeti verirken hastanın hak sahibi olup olmadığı, ilacı yazan kurumun yetkili olup olmadığı, hastanın daha önce aldığı ilaçların şimdi vereceğimiz ilaçla olan uyumu, ilacın kurum tarafından ödenebilir olup olmadığı, ilacın ne kadarının kurum tarafından ne kadarının hasta tarafından ödeneceği, ilacın hangi şartlar altında ödenebileceği gibi birçok bilgi; devlet tarafından yaptırılmış bulunan ve kontrolü de halen devlet yetkilileri tarafından yapılan bir sistem olan provizyon sistemi tarafından sürdürülmektedir."

Çalışmayan provizyon sisteminin ne gibi sorunlara yol açacağını anlatan Saydan, çalışmayan sistem nedeniyle eczacının ilacı hastaya veremediğini, hastanın sağlığının gecikme dolayısıyla ağırlaşabildiğini, bunun da eczacının toplumun gözündeki durumunu kötü etkilediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Saydan, "Hem hastalarımız hem biz eczacılar bu bitmeyen çileden bıktık, usandık! Provizyon siteminin ikide bir çalışmaması, adeta eczacılarla alay eder gibi sistemin kapanması, yöneticilerin bu konuya duyarsızlığının göstergesidir" dedi.