Eczacının Sergisi

İstanbul Üniversitesi 2. Bayezid Hamam Kültürü Müzesi’nde sergilenen parçalar, geçmişten günümüze eczacılığın serüvenini anlatıyor.

Yazı: Afife Mat

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12550787/640xauto.jpg)
Eczacılık okulu öğrencileri laboratuvar çalışması yaparken.

Eczacılık eğitiminin 1839 yılında başladığı Askeri Tıp Mektebi Eczacı Sınıfı, bugün İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak eğitime devam ediyor. Köklü fakülte, Türkiye’nin ilk eczacılık tarihi koleksiyonunu da barındırıyor.

Reklam
Reklam

İstanbul Üniversitesi II. Bayezid Hamam Kültürü Müzesi’nde koleksiyonun bazı parçaları 'Geçmişten Günümüze Eczacılık' adıyla sergilenmeye başladı. Bu koleksiyonun Kültür Bakanlığı tarafından İhtisas Müzesi olarak belgelenmesi planlanıyor. Koleksiyondan seçilen 129 adet eser, 1 Nisan - 14 Ağustos 2016 tarihleri arasında ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12550790/640xauto.jpg)
19. yüzyıl ilaç çantası.

Türk eczacılığının duayeni Prof. Dr. Turhan Baytop, 1945 yılında eczacı okulunu bitirdikten sonra farmakognozi kürsüsünde çalışırken, aynı zamanda Türk eczacılık tarihiyle ilgili araştırma yapmaya, belge ve malzeme toplamaya başladı.

Eczacılık fakültesi içinde 1960 yılında kendi şahsi eserleriyle Türkiye’nin ilk eczacılık tarihi koleksiyonunu oluşturdu. Bu koleksiyon eczacıların katkılarıyla günden güne zenginleşti.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Hayrullah Örs, 1962’de bu yeni koleksiyonu geliştirmek amacıyla hekimbaşı odasının bazı malzemelerini eczacılık fakültesine devretti. Bu değerli katkı içinde Enderun Eczanesi zehirli ilaçlar ve ayrı bulundurulacak ilaç dolapları, porselen kavanozlar, etiketler ve bazı ilaçlar bulunuyor.

Reklam
Reklam
![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12550796/640xauto.jpg)
Narenciye kabuğu presi.

Hamidiye Etfal Hastanesi’nin 1980’li yıllarda iki eczane dolabı, 1860’ta açılmış Pasteur Eczanesi’nin ve 1890’da açılmış İstikamet Eczanesi’nin tüm dolapları koleksiyona kazandırıldı.

İlk eczacılık eğitim kurumumuz olan eczacılık fakültesinin değişik dönemlerine ait tabelalar, diplomalar, mezun fotoğrafları, diploma kayıt defterleri yanında porselen ilaç kavanozları, eczane laboratuvarında ilaç yapımında kullanılan havan ve çeşitli cam malzeme, reçete kayıt defterleri, farklı dillerde kitaplar, Osmanlı Dönemi'nden günümüze ilaç endüstrisini yansıtan 1.500 civarında ilaç, koleksiyonun en değerli parçalarını oluşturuyor.

Sergi, pazartesi hariç haftanın her günü 09.30 - 16.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.