Edelman'dan üstü kapalı Suriye uyarısı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, "Suriye konusunda söylenecek şey, uluslararası camianın, BM'nin 1559. kararı gereği tamamen fikir birliğinde olmalarıdır" dedi.

Eric Edelman, Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal'ı ziyaretinde yaptığı açıklamada, bir gazetecinin "Bugünkü gazetelerde, ABD'nin, Cumhurbaşkanı Sezer'in Suriye'ye yapacağı ziyareti ertelemesi yönündeki beklentisine rağmen, Sezer'in bu ziyareti ertelemeyeceği yer alıyor. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" yönündeki sorusunu şöyle cevaplandırdı:

Reklam
Reklam

"Suriye konusunda söylenecek şey, uluslararası camianın, BM'nin 1559. kararı gereği, tamamen fikir birliğinde olmalarıdır. Bu karar gereğince, Suriye'nin Lübnan'dan askerlerini derhal çekmesi gerektiğidir. Başkan Bush da, Avrupa'yı ziyaretinde bu konuda tamamen fikir birliği olduğunu gördü. Umarız, Türkiye de uluslararası camianın içinde yer alacaktır. Tabiki bu uluslararası camiaya uyup uymamak konusu, Türkiye'nin kendi kararıdır."

"Türkiye basınında ABD aleyhtarı yayın yapıldığı yönündeki iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki soruyu da Edelman, "Irak'ta askeri olarak bulunmamızdan

dolayı tabiki Türkiye'de bazı endişelerin olduğunu biliyoruz. Bu da çok doğal. Çeşitli tartışmaların, diyalogların olması gerektiğine inanıyoruz. Fakat, bunların doğru temeller üzerine oturtulması gerektiğine inanıyoruz. Bizim için endişe verici olan, çoğu zaman haberlerin komplo teorileri üzerine dayandırılması" şeklinde yanıtladı.