Edirne Sarayı’ndaki Bulgular Osmanlı Tarihine Işık Tutuyor

Edirne Yeni Sarayı alanında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan bulgular, Osmanlı tarihine ışık tutacak nitelikte....

Edirne Yeni Sarayı alanında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan bulgular, Osmanlı tarihine ışık tutacak nitelikte. Sarayın günümüze ulaşan bölümlerinden Matbaha-i Amire ve Kum Kasrı Hamamı, 3 yıllık restorasyon çalışması sonucu yok olmaktan kurtarıldı.

Topkapı’dan sonra Osmanlı devletinin ikinci büyük sarayı olma özelliğini taşıyan yeni sarayda, 2009 yılında arkeolojik kazı ve restorasyon çalışması başlatıldı. Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer başkanlığında yürütülen çalışmalarda önemli mesafeler alındı.

Reklam
Reklam

Saray yapılarında restorasyon devam ederken, Türkiye’nin değişik üniversitelerinin Mimarlık, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Seramik, Geleneksel Türk El Sanatları, Fotoğrafçılık bölümlerinden gelen öğretim üyesi, uzman ve öğrencilerden oluşan 30 kişilik ekip ile 25 civarında işçi, Haziran ayından bu yana alanda çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan kazılarda, Osmanlı şehircilik altyapısını gösteren temiz ve atık su kanalları, rögarlar ile Tunca Nehri boyunca devam eden sur kalıntıları, mutfak malzemesi ve ocak gibi önemli bulgular elde edildi. 2012 arkeolojik kazı çalışmalarında, Osmanlı Saray mutfağındaki zenginliği gösteren mavi-beyaz olarak bilinen seramik kaplar, fincanlar, meyve tabakları, kaseler, şamdanlar, hokkalar, kavanozlar, sürahiler ve ibrikler bulundu. 16. yüzyılın ilk yarısına ait olduğu tespit edilen malzemelerin İznik, Edirne ve Kütahya üretimi olduğu belirlendi.

Kazılarda ayrıca, Balkan savaşlarının izlerini taşıyan ve bu bölgede yaşayan savaşa ait kalıntı, buluntular da ele geçirildi. Top gülleleri, boşkovanlar, silah aksamı, mermi, süngü, askeri kıyafetlere ait parçalar, Balkan savaşlarının yaşandığı Edirne Saray alanında savaşın derin izlerini taşıyor.

Reklam
Reklam

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Edirne Yeni Sarayı Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Özer, saray alanında yürüttükleri 2012 yılı çalışmalarında önemli verilere ulaştıklarını söyledi.
Saray Muftağı çevresinde sürdürdükleri çalışmalar kapsamında kazı, rölöve, restorasyon ve konservasyonun yanı sıra koruma ve belgeleme faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini anlatan Özer; Av Köşkü, Fatih Köprüsü ve Rıhtımın temizlik ve rölöve çalışmalarını önemli ölçüde tamamladıklarını belirtti.

Yapılan arkeolojik çalışmalarda Osmanlı dönemine ait önemli bulgulara ulaştıklarını ifade eden Özer, şehircilik altyapısı, mutfak araç ve gereçleri ve savaşlarda kullanılan silah ve malzemelerin bunlardan bazıları olduğunu kaydetti. 2012 yılı kazı çalışmalarında Osmanlı Saray mutfağında önemli yer tutan buluntular ele geçirildiğini dile getiren Özer, elde edilen malzemelerin sultan ve ailesi tarafından kullanıldığını açıkladı.
Özer, sarayda kullanılan yerli üretim çini ve seramik mutfak malzemesi dışında özellikle Çin üretimi ve oldukça kaliteli seladon olarak bilinen porselenlerin ele geçirildiğini ifade ederek, elde edilen malzemelerin sarayda yüksek standartlarda bir yaşamın olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: