Edirne’de 8 Bin Dönüm Araziyi Karaçalı Bastı

Edirne Valisi Hasan Duruer, Mera Islahı ve Amenajman Projesi kapsamında merkeze bağlı Korucuköy’de traktörün üzerine...

Edirne Valisi Hasan Duruer, Mera Islahı ve Amenajman Projesi kapsamında merkeze bağlı Korucuköy’de traktörün üzerine binerek köyün merasına gübre attı. Gübreleme çalışmaları sonrasında açıklamalarda bulunan Vali Duruer, 8 bin dönüm araziyi karaçalının bastığını belirterek, “Karaçalıların temizlenmesi için yurtdışından alet getirteceğiz” dedi.

Vali Duruer, merkeze bağlı Korucuköy’de yürütülen mera ıslahı, amenajman ve gübreleme çalışmalarına katıldı. Traktöre binerek gübre atan Duruer, gübreleme sonrası yaptığı açıklamada, Edirne’de 57 bin hektar mera alanı olduğunu belirtti. Yıllardır mera ıslahı ve amenajmanı projesi kapsamında birtakım çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Vali Duruer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Reklam
Reklam

VALİ DURUER: 8 BİN DÖNÜM ARAZİYİ KARAÇALI BASMIŞ DURUMDA

“Bu sene epey arazimizde gübreleme çalışması yapacağız. Bundan da önemlisi 8 bin dönüm arazimizde maalesef meraları karaçalı basmış durumda. Bunların temizlenmesi için bakanlığımızın da desteğiyle yurtdışından bir alet getireceğiz. Karaçalıları kökünden tamamen sökecek. Edirne’nin geçim kaynaklarından biri de hayvancılık. Fakat hayvancılığı daha modern hale getireceğiz. Özeli İdare imkânlarıyla 100 bin dönüm arazide sulama şartlarını değerlendirerek kapalı sistem sulamaya açacağız. Bu da ciddi bir verim artışı sağlayacak.”

SARI: KARAÇALI HAYVANLARIN OTLAMASINA ENGEL OLUYOR

Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı ise Edirne’de mera ıslah çalışmalarına 2004 yılında başladıklarını ve il genelinde toplamda 57 bin hektar mera alanı olduğunu söyledi. Şu ana kadar 33 köyde proje yapılarak 97 bin dekar alanda mera ıslah ve amenajman projesinin tamamlandığını ifade eden Sarı, “Hali hazırda 11 köy ve beldede 29 bin 800 dekar mera alanında bu proje yürütülmektedir” dedi. Mera ıslahı ve amenajmanındaki temel amaçlarının meraların ot verimi kapasitesini arttırmak ve hayvanların meradan yararlanmasını engelleyen faktörlerle mücadele etmek olduğunu kaydeden İl Müdürü Sarı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Reklam
Reklam

“İlimizdeki mera alanlarında otlatmayı engelleyen ve meranın yapısını bozan ‘karaçalı’ bitkisinin büyük bir sorun olduğunu tespit ettik. Karaçalı bitkisiyle kaplı alanlar büyük ve küçükbaş hayvanların otlamasına engel oldukları gibi meradaki kaliteli otların gelişimini de yavaşlatmaktadır. Ayrıca sağmal inek, koyun ve keçilerin mastar kısımlarını zedeleyerek hastalığa da neden olmaktadır.”

Korucuköy Muhtarı Mahmut Oyan ise Korucuköy’deki Mera Islahı ve Amenajman Projesi’nin 2010 yılı Ağustos ayında başladığını ve Aralık 2013’te sona ereceğini ifade ederek şu ana kadar 137 bin gübre atıldığını kaydetti.

VALİ TRAKTÖR SÜRDÜ

Vali Duruer, traktörün üzerine binerek köyün merasına gübre atarken gübreleme çalışmaları sonrası katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: