Edirne’de duble yol, köylülerin çeltik kurutma sahası oldu

Edirne ile Havsa ilçesini birbirine bağlayan duble yol üzerinde köylüler çeltiklerini kurutuyor. Çevre düzenlemesi yapılan...

Edirne ile Havsa ilçesini birbirine bağlayan duble yol üzerinde köylüler çeltiklerini kurutuyor. Çevre düzenlemesi yapılan ve trafiğe kapalı olan duble yolun kuzey şeridi köylülerin kurutma sahası oldu.
Türkiye pirinç ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Edirne ve ilçelerinde çok sayıda üretici bulunuyor.
Geniş çeltik arazisine sahip büyük üreticiler satın aldıkları makinalarla kurutma işlemini gerçekleştirirken dar alanda ekim yapan çiftçiler ise ücret karşılığında bu işlemi yapabiliyor.
Ancak kurutma makinaları için ton başına talep edilen fiyat küçük üreticinin gelirini önemli ölçüde düşürüyor. Bu nedenle havanın iyi olmasını fırsat bilen köylüler için kullanılmayan duble yolu kurutma alanı olarak kullanıyor.
Edirne ile Havsa ilçesi arasındaki karayoluna yakın köylüler traktörlerle çeltiğini duble yola getirerek seriyor.
Güneşin altında hiçbir ücret ödemeden kurutma işlemini yapan köylüler çeltiğini daha sonra satışa çıkartıyor.
Güneşin altında kurutmanın daha çabuk ve masrafsız olduğunu belirten Şerafettin Kantar, kurutma makinalarının 10 tondan aşağı çeltiği almadığını söyledi. Kantar, "Malımız az olduğundan buralar bize daha uygun geliyor. Kullanılmayan bir yol. Kurutma maliyetleri çok yüksek. Ürünümüz zaten fazla fiyat yapmıyor. Bu sayede maliyetleri biraz düşürmüş oluyoruz." dedi.
Mahsulun azlığında ve kurutma maliyetinin yüksek olmasından dolayı çeltiği karayolunda kuruttuklarını söyleyen Fedai Öztaş, çeltikle kaplanan yolun gelip geçenlerin dikkatini çektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz