Edirne'de "İlahi Aşk Ve Sema Töreni" Etkinliği

EDİRNE (AA) - Edirne'de düzenlenen "İlahi Aşk ve Sema Töreni" etkinliğinde 60 semazen ve 60 ilahizen sema ayini icra etti.

Edirne'de düzenlenen "İlahi Aşk ve Sema Töreni" etkinliğinde 60 semazen ve 60 ilahizen sema ayini icra etti. Bursa Karabaş-i Veli Kültür Merkezi Mevlevi üstadı Mustafa Özbağ, Edirne Valiliği, Tasavvuf Vakfı Trakya Bölge Temsilciği, Edirne Belediyesi ve Keşan Belediyesi işbirliği kapsamında Mimar Sinan Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, Mevlana Celalettin Rumi'nin müminlerin kardeş olduğunu ifade ettiğini söyledi. Mevlana'nın "birini koruk gibi görüyorsanız onu olgunlaştırmaya çalışacaksınız" sözünün kardeşlik için rehber olduğunu belirten Özbağ, şunları kaydetti: "Hani Hazreti Mevlana'nın meşhur vasiyeti vardır ya, 'sevgide güneş gibi ol', güneş gibi olaraktan koruk ne olacak kendince olgunlaşacak. Sen ona koruk deyip tepeden bakma. Sen onu koruk deyip itme. Sen onu koruk deyip öteleme. Sen onu koruk deyip incitme. Çünkü o üzüm adayıdır. Biz bu sene vuslatta kardeşliği işlerken bölgemizi, memleketimizi ve coğrafyayı da tefekkür ettim. Kendimce dedim ki, coğrafyada din adına insanlar birbirlerini katlediyorlar. Birisi bombaları üzerine bağlıyor, gidiyor insanların arasında bomba patlatıyor. İnsanların arasında bomba patlatıp din adına kimseyi katletmeye hakkın yok. Din adına birisini rencide etmeye hakkın yok. Hiçbir din bunu emretmez. İslam ise hiç emretmez. Müminin dilinden insanlar emindir. Mümin odur ki insanlar candan emniyettedir. Mümin hiçbir canı katledemez. Mümin hiçbir canı yok edemez. Din bize öldürmeyi emretmez. Hiçbir Peygamber öldürmeyi emretmez. Hiçbir din alimi öldürmeyi emretmez. Bütün müminler kardeştir. Mümin olmayanlar da kardeştir çünkü onlar da kardeş adayıdır. Biz bu durumları Mevlana'nın 'sevgide güneş gibi ol' vasiyeti ile olgunlaştıracağız." Özbağ, "benim dinim senin dinini, benim cemaatim senin cemaatini, benim partim senin partini döver" mücadelesine girilmeden insanlık için kardeşçe yaşanması gerektiğini vurguladı. Tasavvuf Vakfı Trakya Bölge Temsilci Saide Yapıcı da vakıf olarak ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenleyerek Mevlevilik kültürünü tanıtmaya ve anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Konuşmaların ardından, 60 semazen ve 60 ilahizen sema ayini icra etti. Etkinliğe, Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz