EDİRNE (İHA) - Bulgaristan'ın Poibren kasabasının içme suyuna arsenik karıştığı, Türkiye ve Yunanistan'ın da bu durumdan etkilenebileceği yönündeki söylemler yetkilileri harekete geçirdi.
Edirne Çevre Müdürlüğü uzmanları Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinden su örnekleri alarak tahlile gönderdi. Edirne Valisi Nusret Miroğlu ise "Olayın doğruluğunu araştırıyoruz" dedi. Meriç Nehri'ne Arsenik karıştığı iddiaları Türk makamları harekete geçirdi. Bulgaristan Poibren kasabasındaki içme suyunda saptanan anormal derecedeki arsenikin, önce Bulgar basınında arkasından Avrupa Parlamentosu'nda gündeme gelmesinden sonra, Meriç Nehri'ne karışan arseniğin suyla birlikte Yunanistan ve Türkiye'ye geçebileceği ihtimali üzerine Edirne Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri harekete geçti. Meriç Nehri'nin Edirne'ye Bulgaristan sınırından giriş yaptığı noktadan alınan numuneler, tahlil için Ankara'ya gönderildi. Yaşanan olaydan dolayı Bulgar yetkililerden Türk makamlarına konu hakkında açıklama gelmediği belirtilirken, Edirne Valisi Nusret Miroğlu, "Konuyu biz de basından öğrendik. Olayın doğruluğunu araştırıyoruz. Bu konuda elimizde net bir bilgi yok. Ancak biz her türlü tedbiri almak adına tahlil için Ankara'ya numune gönderdik" dedi.
Bilindiği gibi 490 kilometrelik Meriç Nehri Bulgaristan'da doğuyor, Türkiye-Yunanistan sınırının bir bölümünü oluşturduktan sonra Edirne'de Saroz Körfezi'nden denize dökülüyor. Meriç'in Türkiye'deki uzunluğu 179 kilometrelik bir alanı kaplıyor. Uzmanlar, belli bölümlerde yoğun olan arseniğin, Meriç'e karışan diğer su kolları dolayısıyla azalmış olabileceğini belirtirken, aksi bir durumda özellikle sulamanın durdurulacağını kaydederek, çeltik üreticisini bilgilendireceklerini açıkladı.