Edirne’De Taşkının Üçüncü Günü; Nehirlerde Debi Düşüyor (5)

NEHİRLER TAŞKIN ODASINDAN İZLENİYOR Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü, Edirne’de yaşanan taşkın felaketi nedeniyle hem seddelerin bakımını yaparken hem de

NEHİRLER TAŞKIN ODASINDAN İZLENİYOR
Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü, Edirne’de yaşanan taşkın felaketi nedeniyle hem seddelerin bakımını yaparken hem de Bulgaristan’daki nehirlerden gelecek olan debileri 24 saat ‘taşkın odası’ndan izliyor. Yoğun su geleceğini ve nehirlerin yükseleceğini 4’ü Bulgaristan’daki olmak üzere 8 farklı istasyondan takip eden DSİ, 15 saat önceden tedbir alınmasını sağlıyor.
Ölçüm istasyonlardan gelen verilerin taşkın odasından 24 saat görevlilerce takip edildiğini anlatan DSİ 11’nci Bölge Müdürü Adil Sabancı, Edirne’de 3 gündür süren nehir taşkınında debinin son 31 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Adil Sabancı, şunları söyledi:
"12 ila 16 saat önceden Edirne'de taşkın olacağını Taşkın Erken Uyarı Sistemi ile hesaplayabiliyoruz. Buna göre taşkın suyunun yayılma alanlarını ve ne kadar büyüklükte gelebileceğini teyit ediyoruz. Belediye ve valiliğimizle kriz merkezi oluşturarak vatandaşların neresini boşaltması gerektiğini söylüyoruz. Erken uyarı sistemi can ve mal kaybını önlemiş oluyor. En yüksek 2 bin 149 metreküp/saniyedir. Bu şu anda bin 522 metreküpe düştü ve düşmeye devam ediyor. Ayrıca sedde dışına su çıkmadı. Seddemizi yırtmadı. Allah'a şükür herhangi bir can kaybı olmadı. Taşkın alanı sınırları dışında mal kaybımız olmadı. Karaağaç'ta 200 metrelik bir yol tahribatı var. Onu da belediye ve kendi iş makinelerimizle onarıyoruz. Bu akşam itibarıyla bu onarımı bitireceğiz. Valiliğin ve AFAD merkezine büyük araçları araç trafiğine açmayı teklif edeceğiz. Valiliğimiz açarsa bizde yolun açılmasını düşünüyoruz. Yarından itibaren de küçük araçların trafiğe açılacağını düşünüyoruz."
Adil Sabancı, 1984 yılındaki taşkınlarda Meriç Nehri'nin debisinin 2400 olarak ölçüldüğünü ve bu tarihten, önceki gün görülen 2 bin 149 metreküp/saniye seviyesine hiç ulaşılmadığını söyledi.
10 SAATE 69 METREKÜP DÜŞTÜ
DSİ verilerine göre sabah saat 08.00 sıralarında 1576 seviyesinde olan Meriç nehrinin debisi 10 saatte 69 metreküp/saniye düşüş yaşayıp 1507 seviyesine indi. Tunca Nehri’nde ise 10 saatte hiç değişmedi ve 245 olarak ölçüldü.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: