Edremit Çayı Siyah Akıyor

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, fabrikaların zeytin kara sularını bırakması sebebiyle Edremit Çayı'nın suyu siyaha dönüşürken, vatandaşlar...

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, fabrikaların zeytin kara sularını bırakması sebebiyle Edremit Çayı'nın suyu siyaha dönüşürken, vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi.

Zeytin hasat dönemi ile birlikte zeytin yağı üretimlerini sıklaştıran Edremit ilçesindeki yağı fabrikaları, zeytin kara suyu olarak bilinen ve doğada zehir etkisi oluşturan pis suları yakınlarındaki derelere bırakıyor. Derelerin birleştiği Edremit Çayı’nı takiben Ege Denizi’ne giden zeytin kara suları, daha sonra denizde etkisini yitiriyor, ancak geçtikleri yerlerde doğayı önemli ölçüde tahrip ediyor. Dünyadaki geçişmiş zeytin üretimi yapan ülkelerinin dahi yaklaşık 3 bin yıldır net bir çözüm bulamadığı zeytin kara suları sebebiyle Edremit Çayı’nın rengi de siyaha döndü.

Reklam
Reklam

Ege Denizi’ne ulaşmadan önce ilçe merkezinde geçen Edremit Çayı’nı siyaha döndüğünü gören vatandaşlar, Yusuf Sinan Köprüsü civarında duruma tepki gösterdi. Çevreci vatandaşlar, çay suyunun siyah olmasından ve pis kokular gelmesinden rahatsız olduklarını ifade ederek, zeytin kara sularının doğadaki bitki ve hayvanları zehirlediğini söyledi. Çay kenarında ikamet ettiğini söyleyen bir kadın, “Yetkililer bir an önce bu çevre tahribatını önlemek için çalışma yapmalı. Zeytin kara suları pis bir koku da çıkartıyor” dedi.

Küçükbaş hayvanların da otladığı Edremit Çayı kenarlarında bitkilerin zamanla yok olmaya başlamasından korkan çevreci vatandaşlar, birkaç gün önce durumu yetkililere bildirdi. Konuyla ilgili çalışma başlatıldığını ve ilgili resmi dairelerin harekete geçtiğini söyleyen Edremit Kaymakamı Osman Tunç, “Bölgemizdeki zeytin yağı fabrikalarının kara suları için bir havuz oluşturulmuştu. Bu havuz ihtiyaca cevap veremez hale geldi ve kapasite fazlası olan sular dereler vasıtasıyla Edremit Çayı’na karışıp denize akmakta. İlçe Tarım Müdürlüğümüzü görevlendirdik. Belediye ile temasa geçtik. Belediye, atık suyun atılmasını engellemek için havuz çalışmasına başladı. Bunu özellikle belirtmek istiyorum, bu havuz geçici bir çözüm olacaktır. Bu seneyi kurtarmak için geniş bir alanda tekrar bir çukur kazılıyor. Bu mesele bir iki gün içinde çözülmüş olacak” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: