Edremit Körfezi'nde Zeytin, 'yağ' Konusunda "bekleneni Vermedi"

Yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Edremit Körfezi'ndeki zeytinciler bu sezon, 'yağ üretimi' konusunda beklenen verimi elde edememenin üzüntüsünü yaşıyor.

Yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Edremit Körfezi'ndeki zeytinciler bu sezon, 'yağ üretimi' konusunda beklenen verimi elde edememenin üzüntüsünü yaşıyor.

Sezona her yıl olduğu gibi büyük bir umutla giren üreticiler, aşırı yağışlar ve su baskınları nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Su toplayan ve yağmurlarla yere düşen zeytin, işlendiğinde yüksek oranlı asitli yağ veriyor.

Edremit Ziraat Odası İkinci Başkanı Ali Yılmaz Diker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremit Körfezi'nde mahsulün bol olmasından dolayısıyla zeytin toplama sezonunun hala sürdüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Sezon uzadığı sürece hem üreticinin hem de zeytinin olumsuz tabiat olaylarına maruz kaldığına işaret eden Diker, "Yağmurların aşırı olmasından dolayı şu anda zeytin içine bol miktarda su çekmiş durumda. Önceki sezonlarda 4-5 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde edilirken, bu yıl 6-7 kilogramdan ancak 1 litre yağ üretilebiliyor. Bu üreticinin kaybıdır. Tüm maliyetler artıyor. 10 yıl önceki mazot fiyatıyla şimdiki mazotun litre fiyatını kıyaslayıp, yağ fiyatlarını da dikkate alırsak zeytin üreticisinin hali ortadadır" diye konuştu.

-Üreticilerin görüşleri-

Ayvalık'ta zeytincilik yapan Ahmet Sucu, zeytinin bir tarım ürünü olduğunu, tarımın da doğa şartlarına bağlı sürdürüldüğünü bildirdi.

Baştan çok iyi bir sezon geçireceklerini, iyi ürün elde edeceklerini düşündüklerini ancak kuvvetli yağmurların zeytin üreticisine önemli oranda zarar verdiğine işaret eden Sucu, "Kilogram başına aldığımız yağ miktarı azaldı. Bir de ürün kalitesinde büyük şansızlık yaşadık. Ama bu çiftçinin elinde değil. Zeytin yere çok döküldü. Ben işin çevre boyutunu bilmiyorum ama uçakla ilaçlama yapmamanın ciddi anlamda sıkıntısını yaşıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Sucu, Edremit Körfezi'nde 30 bin ton zeytinyağı rekoltesinin 4-5 bin tonunun ham, 25-26 bin tonunun ise sızma olarak beklediklerini ancak dengelerin ciddi anlamda değiştiğini belirterek, "Mal sahibi tarlasına girdi, zeytinini topladı, sıktı ve evine sadece yiyeceği yağı koydu. Ama yediği yağın da parasını ödedi. Önceki yıllarda yiyeceğimiz yağı koyardık üstüne çocukların eğitimi, düğünü yapardık. Ama maalesef bu yıl öyle değil" diye konuştu.

Gömeçli zeytin üreticisi Hasan Akman, zeytin üreticisinin içinde bulunduğu durumu şöyle özetledi:

"Topladığımız zeytini yağa dönüştürüp ya da zeytin olarak sattıktan sonra kazanılan parayla şu anda işçi, nakliye, fabrika sıkım ücretini karşılamıyoruz. Üretici personel giderlerini ancak karşılıyor. Desteklemenin küçük üreticiye faydası olmuyor, ama büyük üreticilere oluyor. Şu anda ayçiçeği yağı tüketimi had safhada ülkemizde. Bunun yanında mesela gerçek yerli üretim olan zeytinyağının resmi kurumlarda hastane, askeriye, okullar gibi yerlerde tüketiminin özellikle teşvik edilmesi belki de üreticinin sıkıntısına destek olabileceği kanaatindeyim."

Reklam
Reklam

Ayvalıklı üretici Süleyman Köse ise, 7-8 yıl önce 1 litre yağla 13,5 litre mazot aldıklarını, şimdi 1 litre zeytinyağıyla yaklaşık 1,200 litre mazot alınabildiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: