Edremit MYO Öğrencilerinden Geleneksel Zeytinyağı Sabunu Yapımı

Edremit Meslek Yüksekokulu'nda Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı öğrencileri, Zeytin Yan Ürünlerinin Değerlendirilmesi dersi...

Edremit Meslek Yüksekokulu'nda Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı öğrencileri, Zeytin Yan Ürünlerinin Değerlendirilmesi dersi kapsamında geleneksel zeytinyağı sabun yapımı etkinliği gerçekleştirildi.

Öğretim Görevlileri Dr. Tuba Öncül Abacıgil ve Mücahit Kıvrak tarafından, 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin, bir Ege geleneği olan, biriktirilen yüksek asitli ve posalı zeytinyağlarından doğal sıcak zeytinyağı sabunu yapımını ve derste öğrendikleri bilgileri uygulamalı olarak görmeleri amacıyla gerçekleştirilen etkinlik, okul bahçesinde odun ateşi yakılmasıyla başladı. Sonrasında kaynatma kazanı içerisine konulan 17 lt. Zeytinyağı, 17 lt. Su ile karıştırılarak kaynatıldı. Kaynayan karışımın üzerine yaklaşık 4 kg. kostik içeren sulu çözelti azar azar ilave edildi. Sabunlaşma işlemi yaklaşık 4 saat sonunda tamamlandı. Üretilen sabun, öğrenciler tarafından ahşap kalıplara dökülerek bir gece sertleşmesi için kurumaya bırakıldı. Daha sonra, etkinliğe davet edilen Edremit Körfezi bölgesinin bilinen en eski sabun ustalarından 84 yaşındaki Talat Uçkan ve onun sanatını öğrettiği Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı mezunlarından Osman Baydar, sabun yapımının inceliklerini anlatarak öğrencilerinin sorularını yanıtladı. Uygulama sırasında sabun ustası Talat Uçkan, sabun yapımıyla ilgili anılarından, geleneksel zeytinyağı sabununda bulunması gereken özelliklerden, geleneksel sabun yapımının zahmetli bir iş olduğundan, bu geleneklerin yeni nesiller tarafından sürdürülmesi gerekliliğinden bahsederek, öğrencilerle tecrübelerini paylaştı.

Reklam
Reklam

Etkinlik sonunda Dünya Çevre Günü olması sebebiyle okul bahçesine öğrenciler tarafından ‘Delice’ ve ‘Ayvalık Yağlık’ çeşidi zeytin fidanları dikildi. Etkinlik, öğrencilerin uygulama sonunda odun ateşinde hazırladıkları zeytinyağlı menemen ikramı ile sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: