Edremit'te tırtıl tehlikesi

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'de, özellikle Edremit - Kalkım karayolu kenarlarındaki genç çam ağaçlarının filizlerinde barınan tırtıllar ağaçları kurutuyor.

Orman İşletme Müdürü Ali Osman Aksoy, "Çam kese böceklerine karşı yapılan kimyasal mücadele ve biyolojik mücadelede başarı oranımız yüzde 95 oldu" dedi.
Bu böceklerin başta Kızılçam (Pinus brutia) olmak üzere Karaçam (Pinus nigra), Sarıçam (Pinus silvestris), Pinus maritima, Pinus halepensis, Fıstık Çamı (Pinus pinea), Lübnan Sediri gibi türlerde zarar yapmakta olduğunu belirten Edremit Orman İşletme Müdürü Ali Osman Aksoy, "Tırtıla karşı yapılan kimyasal mücadele ve biyolojik mücadelede başarı oranımız yüzde 95 oldu. Kimyasal mücadele doğa için zararlı olduğundan biyolojik mücadeleye önem veriyor ve devam ediyor" dedi.
Çam kese böceği zararının, orman yangınlarından 5 kat daha zararlı olduğunu vurgulayan Müdür Aksoy, Çam kese böceğinin bu sene Edremit-Hanlar ve Havran-Hanlar'da yol kenarlarındaki alanlardaki bolca görüldüğü için önce kimyasal sonrada biyolojik mücadele uygulandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

BÖCEK BURHANİYE'DE ÜRETİLİYOR Burhaniye Orman İşletme Şefliği'nde kurulan laboratuarda plastik kaplarda üretilen calosoma erginleri çam kese tırtılları ile beslenmekte ve bu erginlerin çiftleşmesi sonucu elde edilen yumurtalar, günlük kontrol edilerek, çıkan larvalar, tek tek, film kutularına konuluyor. Ergin ve larvalar da çamkese tırtılı ile besleniyor. Yeterince büyüyen ve 3 gömlek değiştirerek beslenmeden kesilen larvalar, zararların yoğun olduğu yerlerde 30- 40 cm. derinliğinde kazılan çukurlara gömülüyor.