EFT, "Elektronik Fon Transferi" (Electronic Funds Transfer) kısaltmasıdır. Finansal işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirildiği bir ödeme yöntemidir. EFT, bankalar arası fon transferlerini, hesaplar arası para transferlerini ve ödemeleri kolaylaştıran bir sistemdir. EFT'nin temel çalışma prensibi, para transferinin fiziksel olarak nakit kullanmadan banka hesapları arasında elektronik olarak gerçekleşmesidir. Bu işlem, bankaların elektronik ağları aracılığıyla gerçekleştirilir. Gönderici ve alıcı bankalar arasında iletişim kurulur ve transfer talebi elektronik olarak iletilir. Gönderici banka, belirtilen miktarı alıcı bankaya aktarır ve alıcı hesabına para yatırılır. Peki, tüm bankaların EFT ücretleri ne kadar, EFT ücreti neye göre değişiyor?
EFT ve havale para gönderimi ve alımı sırasında mobil bankacılık ve internet bankacılığı kullanan kişiler tarafından sıkça başvurulan işlemler arasında yer alıyor. Ancak havale veya EFT işlemlerinde ücretler alınıyor olması bu işlemleri tercih edecek kullanıcıların aklında bazı sorular doğuruyor. Fakat havale veya EFT işlemleri için bankaların, kullanıcılarından ücret talebinde bulunuyor olması, bu işlemleri yapacak müşteriler için bazı soruları gündeme getiriyor.
Günümüzde EFT ücretleri birçok bankada EFT yapılacak tutara ve tutarın büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Genellik bankalarda EFT yapılacak miktar artıkça bankaların EFT ücreti olarak talep ettikleri miktarlar da artmaktadır. Her banka her miktara ayrı bir EFT ücreti almakta ve ücretleri EFT’ye konu olan tutarın artması durumunda artacak şekilde artırmaktadırlar. Kısacası EFT miktarı ne kadar artarsa EFT ücreti de o kadar artacaktır.
EFT ücretleri bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Her banka kendi bünyesinde EFT için ayrı bir ücret belirler ve bu ücretler EFT yapılacak olan paranın miktarına göre değişiklik gösterir. Ülkemizde de EFT yapabileceğiniz ve para transferlerinde kullanabileceğiniz birçok banka bulunmaktadır. Yazımızın devamında bankların EFT ücretleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Ziraat Bankası günümüzde Türkiye’de en çok kullanılan bankaların başında gelmektedir. Ziraat bankası EFT ücreti şube veya müşteri hizmetlerinden Bin TL’ye (1.000 TL) kadar yapılan EFT’lerde 5.73 TL yine şube ve müşteri hizmetleri aracılığı ile yapılan 50 Bin TL’ye kadar olan EFT işlemlerinde 11.46 TL’dir. Eğer Ziraat Bankası’ndan şube veya müşteri hizmetleri kanalı kullanılarak 50 Bin TL üzeri bir EFT yapmak istiyorsanız bunun EFT ücreti 114.60 TL’dir.
Ziraat Bankası yolu ile internet veya mobil şube üzerinden yapılan EFT işlemlerinde Bin TL’ye kadar yapılan EFT işlemlerinde 1.14 TL, 50 Bin TL’ye kadar yapılan EFT işlemlerinde ise 2.29 TL ücret alınmaktadır. Eğer Ziraat bankası ile internet şubesi veya mobil şube üzerinden 50 Bin TL üzerinde bir EFT işlemi yapmak istiyorsanız 28.65 TL tutarında ücret alınmaktadır.
İş bankası EFT ücreti de internet ve mobil şube üzerinden Bin TL’ye kadar yapılan EFT işlemlerinde 1.14 TL, 50 Bin TL’ye kadar yapılan EFT işlemlerinde 2.29 TL’dir. İnternet ve mobil şube üzerinden 50 BİN TL üzerinde bir EFT işlemi yapılmak isteniyorsa bunun da ücreti 28.65 TL’dir.
İş Bankası kullanılarak şube veya müşteri hizmetleri yoluyla yapılacak EFT işlemlerinde ücretler Bin TL’ye kadar 5.73 TL, 50 Bin TL’ye kadar 11.46 TL ve 50.000 TL üzeri için 114.60 TL’dir. İş Bankası yoluyla ATM’lerden yapılacak EFT’lerde Bin TL’ye kadar ücret 2.29 TL ve 50 Bin TL’ye kadar ücret 5.73 TL’dir. İş Bankasından ATM yoluyla yapılacak EFT işlemlerinde ise EFT ücreti 57.30 TL’dir.
Vakıfbank EFT ücreti şube veya çağrı merkezi bireysel müşteri yoluyla yapılan EFT’lerde Bin TL’ye kadar 5.73 TL, 50 Bin TL’ye kadar yapılan işlemlerde 11.46 TL ve 50 Bin TL üzeri işlemlerde 114.60 TL’dir. İnternet şubesi bireysel müşteri yoluyla yapılan EFT işlemlerinde ise Bin TL’ye kadar 1.14 TL, 50 Bin TL’ye kadar 2.29 TL ve 50 Bin TL üzeri işlemlerde 28.65 TL işlem ücreti alınmaktadır.
Vakıfbank’tan ATM yoluyla yapılan EFT işlemlerinde ise Bin TL’ye kadar 2.29 TL, 50 Bin TL’ye kadar 5.73 TL ve 50 Bin TL üzeri işlemlerde 57.30 TL işlem ücreti alınmaktadır.
Yapı Kredi EFT ücreti internet ve mobil bankacılık üzerinden yapılan EFT işlemlerinde Bin TL’ye kadar olan tutarlar için 1.14 TL, 50 Bin Tl2ye kadar olan tutarlar için 2.29 TL ve 50 Bin TL üzeri tutarlar için 28.65 TL işlem ücreti alınmaktadır. Şube veya ATM yoluyla yapılan EFT işlemleri için ise Bin TL’ye kadar 5.73 TL, 50 Bin TL’ye kadar 11.46 TL ve 50 Bin TL üzeri için 114.60 TL işlem ücreti alınmaktadır.
Denizbank EFT ücreti internet şubesi kullanıldığında Bin TL altına 1 TL, 50 Bin TL kadar olan tutara 2 TL ve 50 Bin TL üzeri tutara 25 Tl işlem ücreti alınır. Eğer şube kanalı kullanılırsa Bin TL altına 4.75 TL, 50 Bin TL’ye kadar 10 TL ve 50.000 TL üzeri tutarlar için 100 TL alınır. Müşteri hzmetleri kullanıldığında ise Bin TL altına 5 TL, 50 Bin TL’ye kadar 10 TL ve 50 Bin TL üzerine 100 TL işlem ücreti alınır. Denizbank’ta EFT işlemi ATM yoluyla yapılırsa Bin TL altına 2 TL, 50 Bin TL ‘ye kadar olan tutarlarda 5 TL ve 50 Bin TL üzeri tutarlarda 50 TL işlem ücreti alınır.
EFT ücreti hesaplama her bankanın kendi sistemleri ile ve EFT tutarına göre yapılır ve her banka birbirine yakın olacak şekilde farklı tutarlar hesaplar ve belirler. EFT ücreti almayan bazı bankalar da vardır. Bu bankalar Enpara, Kuveyt Türk, Kuveyt Türk’ e bağlı olarak çalışan seninbankan.com.tr, Albaraka Türk, Fibabanka ve Cepte TEB’dir.
EFT ücretinin hangi taraftan kesileceği EFT işlemi gerçekleştirmeyi düşünen kullanıcılar için oldukça önemli bir sorudur. EFT işlem ücreti her zaman gönderilen paranın içinden kesilmektedir. Yani gönderen taraf ödemektedir. EFT ücretini EFT tutarını yapan kişi, yani parayı gönderme işlemini gerçekleştiren kişi ödemektedir. Bütün bankaların bin liraya kadar olan EFT ücretlerine ait listeye aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Ziraat Bankası EFT Ücreti
Vakıfbank EFT Ücreti
Halkbank EFT Ücreti
Garanti BBVA EFT ücreti
Yapı Kredi EFT Ücreti
Denizbank EFT Ücreti
İş Bankası EFT Ücreti
Finansbank EFT Ücreti
Akbank EFT Ücreti
İNG Bank EFT Ücreti
ICBC Bank EFT Ücreti
HSBC Bank EFT Ücreti
Şekerbank EFT Ücreti
Anadolubank EFT Ücreti
Enpara EFT Ücreti
Kuveyt Türk EFT Ücreti
Albaraka Türk EFT Ücreti
Fibabanka BFT Ücreti
Cepte TEB EFT Ücreti
İnternet & Mobil Şube EFT Ücret: Ücretsiz Havale Ücret: Ücretsiz