Ege Bölgesi Kuru Üzüm Rekolte Tahmini 286 Bin 575 Ton

Rekolte tahmin heyetince elde edilen sonuçlara göre, Ege bölgesinde; verim çağında bulunan 849 bin 715...

Rekolte tahmin heyetince elde edilen sonuçlara göre, Ege bölgesinde; verim çağında bulunan 849 bin 715 dekar bağ sahasında hava şartlarının normal devam etmesi halinde 286 bin 575 ton çekirdeksiz kurum üzüm üretileceği ifade edildi.

Yurt içi ve yurt dışında bulunan sektör temsilcilerinin merakla beklediği kuru üzüm rekolte tahminleri açıklandı. İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri,Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu, Manisa ve Alaşehir Ticaret Odalarının katkıları ile 2012-2013 sezonu Ege Bölgesi kuru üzüm rekolte çalışmalarının tamamlanması sonucunda İzmir Ticaret Borsası meclis salonunda basın toplantısı gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Rekolte tahmin heyetince elde edilen sonuçlara göre, bölgede verim çağında bulunan 849 bin 715 dekar bağ sahasında hava şartlarının normal devam etmesi halinde 286 bin 575 ton çekirdeksiz kurum üzüm üretileceği ifade edildi.

İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, fiyat ve pazarlama politikalarının belirlenebilmesi için sonuçların sektör temsilcileri başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından merakla beklendiğini söyledi. Geçen yıl kuru üzüm rekoltesini 269 bin ton olarak tahmin ettiklerini anlatan Zincircioğlu, "4 Ağustos itibariyle 201 bin ton kuru üzüm ihracatı yapıldı. 484 milyon dolar gelir elde edildi.İhraç fiyatı ton başına ortalama 2 bin 410 dolara yükseldi” diye konuştu.

İç piyasaya dahil edildiğinde kuru üzümün yarım milyon doların üzerinde piyasa değerine ulaştığını aktaran Zincircioğlu, fiyatın son dönemde tarihte ilk defa 2 doların üzerine çıktığını belirterek şunları söyledi: ”Kuru üzümün fındık, pamuk, hububat gibi stratejik ve çok önemli bir ürün haline geldi. Sektörde mamul ürüne yönelik çalışmaların artması ve ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi sonucunda daha yüksek katma değer elde edilmesi mümkün olacak”

Reklam
Reklam

Zinciroğlu, hasadın Ağustos’ta başlayacağını, üretim miktarının bir önceki sezonun tahminine göre yaklaşık yüzde 6,6 oranında arttığının tahmin edildiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: