Ege Bölgesi Üniversite Kütüphaneleri Çalıştayı Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Merkez Kütüphane Konferans Salonu'nda yapıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, “Üniversite deyince aklıma kitap, kitaplar ve kütüphane geliyor.” dedi.
“Kitap ve kitapla ilgili bir faaliyet duyduğum zaman doğrusu heyecanlanırım.” diyen Prof.Dr.Ahmet Karaaslan şöyle konuştu: “Bir üniversite kendisini sahip olduğu bilgi birikimiyle bilgiye erişim imkanlarıyla ispatlar ve kanıtlar. Üniversite alt yapısı şüphesi çok önemlidir. Binaları, laboratuarları çok önemlidir ama yurt dışına bir üniversiteye gittiğiniz zaman sizi ilk götürecekleri yer üniversitenin kütüphanesidir ve diğer bilgi üreten merkezleridir. Bu anlamda üniversitemiz göreve geldiğimiz günden bugüne kütüphanemiz bizim hep gözbebeğimiz olmuş kütüphanemiz için gelen hiçbir talep geri çevrilmemiş, hayır denilmemiş ve bundan sonrada denilmeyecektir.”
Prof.Dr. Ahmet Karaaslan, işbirliklerinin önemine vurgu yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü:“Bireysel çalışmalar çok önemli olmakla birlikte bir çiçekle bahar gelmez bir elin nesi var iki elin sesi var atasözlerinde çok kısa ve veciz ifadelerini bulan işbirliklerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Vizyonumuz genişliyor. Dünyayı daha farklı pencerelerden bakma ve yorumlama imkanına sahip oluyoruz.”
Kağıt baskı kitap okumakla dijital teknolojiden kitap okuma arasında farka değinen Rektör Karaaslan, dijial teknolojiden okunanların süratle hafızadan silindiğini ve zevkle kitap okunamadığının altını çizerek şunları söyledi: “Kitabın sıcaklığını, kitaptaki samimiyet , kitaptaki kullanma kolaylığı herhalde kolay kolay en azından bizim kuşağımızın terk edebileceği şeyler değil. Hangi mesleği icra edersek edelim öğrenci olalım, veli olalım, anne olalım baba olalım profesör olalım kitaplardan koptuğumuz gün hayattan da kopmuşsunuz demektir. Bu bana ait bir felsefedir.” dedi. Karaaslan, kitap okumayı ihmal ettiği bir gün olmadığının altını çizerek, “Hayatla bağlarımızı devam ettirmek için kitaplarla olan ilişkilerimizi sürdürmemiz gerekiyor.”
Rektör Karaaslan öğrencilere derslerde kitapları tanıttığını söyleyerek, “Kitapla onları tanıştırdığınız zaman koca bir hazineyle tanıştırmış olursunuz. Dolayısıyla kitabın önemi hiçbir zaman bitmeyecek” diye konuştu.
Rektör Prof.Dr. Ahmet Karaaslan’ın konuşmasının ardından çalıştaya katkı sağlayanlara Rektör Prof.Dr. Ahmet Karaaslan, Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Yunus Erdoğan, Prof.Dr. Osman Genç, Prof.Dr. Kaan Erarslan tarafından üniversite anı tabağı takdim edildi.
Çalıştayın ilk gün programı daha sonra, Türkiye Orta Asya ve İran Elsevier Bölge Müdürü Tayfun Başaş’ın “2023 Vizyonu ve Küresel Rekabet Çerçevesinde Türkiye Bilim Çıktıları” konulu sunumuyla devam etti. Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde Gemini firma yetkilisi Serap Akova Kütüphanecilikte çağdaş yaklaşımlar konusunda bilgi paylaşımında bulunurken iç denetçi Mustafa Taşdelen satın alma ve taşınır uygulamaları, Ebsco firma yetkilisi Mehmet Can Soyulmaz da veri tabanı yönetimi ve birleşik çözümler konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Çalıştayın ikinci gününde de Serdar Hatipoğlu “Günümüz entelektüel teknolojisi ve akademik kütüphaneler”, DPÜ Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanı Ahmet Uslu “Dünya kütüphaneciliğinin neresindeyiz?”, Ayşe Nur Canbaz ile Fatma Tüzüner, “Katologlama, süreli yayınlar, karşılaşılan problemler, çözümler, yeni uygulamalar” konularında bilgi paylaşımında bulundular.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz