Ege Denizi'ndeki 6,2 şiddetindeki deprem, beklenen İstanbul depremini etkiler mi?

Ege Denizi'nde meydana gelen ve İzmir başta olmak üzere Aydın, Manisa, İstanbul, Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve Tekirdağ gibi illeri etkileyen 6,2 şiddetindeki deprem büyük Marmara depremini etkiler mi? Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Hayri Eren, Ege Denizi'ndeki depremin ardından merak edilen 'İstanbul depremini tetikler mi' sorusunu yanıtladı.

Yalova Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Recep Hayri Eren, Ege Denizi'ndeki depremin İstanbul'da beklenen depremi tetiklemesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Yalova Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Recep Hayri Eren Marmara bölgesini rahatlatacak açıklamalarda bulundu. Ege'de meydana gelen depremin İstanbul depremini tetiklemesinin mümkün olmadığını belirten Eren, "Ege'deki deprem karakteri düşey faylardan oluşmasıdır. Deprem her ne kadar 6.3 olsa da yıkım etkisi düşük bir deprem. Yerin oldukça altında olması yıkıcı olmasının önüne geçti. Bu düşey faylarda yaşanan bir enerji boşalmasıdır. Bu depremin İstanbul depremini tetikleme ihtimali yok. Zira bunlar ayrı 2 fay hattı. O nedenle halkımızın içinin rahat olmasını istiyoruz. Bu deprem İstanbul depremine herhangi bir etkide bulunmaz. Zaten İstanbul depremini beklediğimiz fay hattında da henüz deprem üretecek bir birikim yok" dedi.

Reklam
Reklam

"BUNDAN SONRA ARTÇI DEPREMLER OLACAKTIR"

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin en az 30 kilometrelik bir fayın kırılması sonucunda oluşmuş olabileceğini belirtti. Depremin bir tarafı düşen, bir tarafı yükselen bir kırılma ile meydana geldiğini belirten Sözbilir, fayın doğu-batı yönünde olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir, büyüklüğü nedeniyle bir çok ilde hissedilen depremin ana şok niteliğinde olduğunu belirterek, "En az 30 kilometrelik bir fayın kırılmasıyla oluşmuş bir deprem. Bundan sonra artçı depremler olacaktır." ifadesini kullandı.

"MEYDANA GELEN DEPREM, ANA DEPREMDİR"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Özden, "Her depremin doğasında olduğu üzere önümüzdeki günlerde bu büyüklüğe yakın 4,9 ve 5,2 arasında değişebilecek artçı depremler yaşayabiliriz. Bugün meydana gelen deprem bir ana depremdir. Bu artçılar 6,2'nin üzerine kesinlikle çıkmayacaktır." dedi.

Reklam
Reklam

Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez üssü İzmir'in Karaburun ilçesinin 22,9 kilometre açığı olan 6,2 büyüklüğündeki depremin meydana gelme biçimi ve faylanma mekanizması açısından değerlendirildiğinde, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki depremler gibi normal fay hattında oluşan bir mekanizmaya sahip olduğunu kaydetti.

Bu sarsıntının, Batı Anadolu'nun doğasındaki depremlerden olduğunu belirten Özden, "Yaklaşık son 10 yıl içinde benzer büyüklükte, benzer özelliklerde depremler meydana geldi. Geçmişte tarihsel ve aletsel dönemde de yaşanmış benzer nitelikli kısa uzunluktaki fayların ürettiği depremler olarak karşımıza çıkıyorlar." diye konuştu.

AA/İHA

Anahtar Kelimeler: