Ege Girişim Bankası kuruluyor

İZMİR (İHA) - İzmir Ticaret Odası ile Yunan-Türk Ticaret Odası'nın öncülüğünü yaptığı ve iki ülke iş adamlarının ortaklığıyla kurulacak olan "Ege Girişim Bankası", kurulmadan uluslararası yatırımcıların ilgisini çekti.

ABD'li banka ve fonlarda bankaya ortak olma kararı alırken, bankanın 100 milyon euro sermaye ve üç ülkenin iş adamlarının da eşit paya sahip olacağı şekilde kurulması kararlaştırıldı. Yunanistan Ekonomi ve Finans Bakanı Yorgos Alogoskufis ile Yunanistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Panagiotis Thomopulos da kendilerini ziyaret eden İzmirli iş adamlarına, bankaya Yunan Hükümeti'nin tam destek verdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Bakan Alogoskufis, "Yunan Hükümeti, Ege Girişim Bankası'na yeşil ışık yakıyor. Bankanın kuruluşu ticareti daha da geliştirecektir" dedi. Bankanın kuruluşu için Türkiye'deki çalışmalara öncülük eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Nemci Çalışkan, İTO Meclis Üyeleri Vehbi Yıldırım ile Melih Tunç Tandoğan, İTO Genel Sekreteri Adnan Yıldırım'dan oluşan heyet dün Yunanistan'da önemli ziyaretlerde bulundu. İzmir heyeti ilk olarak Yunan Türk Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikous, BAB Kurucu Komite Üyeleri ile birlikte ABD'li yatırımcıları temsil eden Avukat George Palivos ile bir araya geldi. Palivos, iki ülkenin ortaklaşa yapabileceği çok fazla proje olduğunu belirterek, bu projeleri gerçekleştirmek isteyen ABD'li yatırımcıların da bankanın projelere öncülük edecek kuruluş olarak gördüklerini söyledi. Palivos, "Özellikle gemicilik, tersane, Doğu Akdeniz Limanlarının canlandırılması, agro tarım, gıda, inşaat ve turizm gibi alanlarda çok büyük potansiyel var. ABD'li yatırımcılar bu projelere çok hevesli. Bu nedenle bankaya ortak olmak istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

"100 MİLYON EURO'LUK SERMAYE"

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, ABD'li yatırımcıların bankaya ortak olma isteğinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, "Bu bankayı iki ülke arasındaki ortak yatırımları, ticareti arttırmak için kurmak istiyoruz. ABD'li yatırımcıların da aynı hedef doğrultusunda ortak olma istekleri ne kadar doğru bir karar verdiğimizin göstergesidir. ABD'li yatırımcılar liman yatırımları için de ilgili olabileceklerin ifade ettiler" diye konuştu. Koutsikous ise, "Yunanistan'dan çok para var. Ama iyi projeler üretmek gerekiyor. Bankanın sinerjisi ile bu projeleri tek tek ve hızla harekete geçireceğiz. Göreceksiniz ki banka kurulduktan sonra iki ülkenin oluşturacağı ortak projeler ve ABD'li yatırımcıların vereceği destekle dış ticaret hacmimiz önemli ölçüde artacak" şeklinde konuştu. Taraflar, bankanın daha önce planlanan 60 milyon euro yerine, 100 milyon euro ile kurulmasını, her üç ülkenin yatırımcılarının yüzde 33.3 oranında eşit pay almasını kararlaştırdı. Paylar gibi yönetim kurulunun da eşit dağılımı konusunda görüş birliğine varıldı.

Reklam
Reklam

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, açıklamasında, "Türkiye'yi artık dünya izliyor. ABD'lilerin bankaya olan ilgisi de tüm dünyadan yatırımcıların ilgisinin arttığını gösteriyor. Artık, banka kuruluşu için ortaklık, sermaye yapısı gibi konularda görüş birliğine vardık. Bundan sonra resmi süreç işleyecek ve resmi işlemleri tamamlayacağız. Kuruluş işlemleri artık resmen başladı.

İlk şubeler Atina ve İzmir'de açılacak. Biz daha ortaklık için resmi çağrı yapmamamıza rağmen çok büyük ilgi vardı. Şimdi, bankaya ortak olmak isteyenlere resmi çağrımızı yapıyoruz" dedi. Demirtaş, Yunanistan'da maliye, hazine, gümrüklerden sorumlu Ekonomi ve Finans Bakanı Alogoskufis ile görüşmenin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Sayın Bakan ülkemizde 4 bakanın görev ve yetkilerine sahip" diye konuştu. 15 yılı aşkın süredir iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için çalıştığını belirten Demirtaş, "Hayatımın 4'te birini iki ülke arasında güven ortamı sağlanması ve ticaretin artması için geçirdim. Bu işe gönül verdiğimizde ticaret hacmimiz 200 milyon dolardı. Şimdi 2 milyar dolar ama asgari 5 milyar dolar olmalı" şeklinde konuştu.
1998 yılında bu yana Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Zirveleri'ni düzenlediklerini, bu zirvelerin çifte vergilendirmenin önlenmesini sağlayan antlaşmanın imzalanması gibi çok önemli sonuçlar doğurduğunu hatırlatan Demirtaş, "Uzun süredir düşündüğümüz banka için de 2005 yılındaki zirvede düğmeye bastık. Çünkü ticaret hacmimiz bugünkü 2 milyar doların en az 2-3 katı olmalı. Bunun içinde bankanın büyük önemi var. Bugün de Türk tarafının tam desteğini ve arzusunu göstermek için buradayız" dedi.

Reklam
Reklam

"YATIRIMLARI TEŞVİK EDİN"

İki ülke arasında yapılabilecek çok fazla yatırım ve ticaret alanı olmasına karşın bazı engeller olduğunu belirten Demirtaş, "Örneğin vize büyük sorun. 48 saate kadar olan ziyaretlerde vize alınmasa, Türkiye'den Yunanistan'a milyondan fazla turist gider. Bu konu çok önemli. Tarife dışı engellerin kaldırılması gerekiyor. İşadamları için uzun süreli ve çok giriş çıkışlı vizeye ihtiyacımız var. Gıda ihracatında adalarda laboratuar olmadığı için tahlillerin Atina'da yapılması ticareti baltalıyor. En büyük eksiklik ise ulaşım. Bunun için kurduğumuz İzmir Hava Yolları, Haziran ayında İzmir Atina seferlerine başlayacak. Biz bugün özel uçakla İzmir'den 35 dakikada geldik, İzair seferlere başlayınca, bu süre 25 dakikaya inecek. Bu kadar yakın iki ülke arasındaki ticaret 2 milyar dolar olmamalı daha fazla olmalı. Ortak yatırımları teşvik edin. Siz teşvik ederseniz biz yatırıma hazırız" diye konuştu.

Yunanistan Ekonomi ve Finans Bakanı Yorgos Alogoskufis ise, Yunan Hükümeti olarak iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesine politik olarak tam destek verdiklerini söyledi. Alogoskufis, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olması için de en fazla desteği biz veriyoruz. Ortak Türk Yunan Bankası kurma girişiminizi de tam olarak destekliyoruz. Banka ticaretin gelişimi için anahtar olacak. Önce banka gelecek onu ticaret takip edecek. Yunan Hükümeti bankanıza yeşil ışık yakıyor. Hükümetimiz National Bank Of Greece'in (NBG) Finansbank'ı satın almasına da hep yeşil ışık yakmıştı. Ekonomik ilişkilerdeki gelişmeler önyargıların kalkmasında da çok iyi bir adım olacak" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

İki ülke işadamlarıyla bir araya gelen Yunanistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Panagiotis Thomopulos da, dosya incelemesini bitirmek üzere olduklarını, çok kısa bir süreç içerisinde resmi işlemlerin tamamlanacağını söyledi. Thomopulos, "Modern bankacılık sistemiyle ilgili bilgi sahibiyiz. Modern bankacılık planlarına destek ve onay veriyoruz. Türk - Yunan Bankası önemli bir süreç. Buradaki gelişmenin olumlu olacağı kesin. Biz Merkez Bankası olarak sorumlu ve koordine eden kuruluşuz. Siz Türkiye'de de görüşmeler yaptınız. Görüyorum ki, son derece kararlısınız. AB standartlarında banka kuruluşu çok kolay olmuyor. Çok uzun incelemelerden sonra karar veriliyor. Çok büyük eksiklik görülmüyor. Kısa sürede izin verilecektir" dedi.