Ege İhracatçı Birlikleri’nden (eib) 36 Projeye Evsahipliği

Türk mobilya sektörünün yenilikçi fikirleri sektöre kazandırmak için harekete geçtiği ve bu amaç doğrultusunda düzenlenen...

Türk mobilya sektörünün yenilikçi fikirleri sektöre kazandırmak için harekete geçtiği ve bu amaç doğrultusunda düzenlenen ‘Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’ etkinliği Mersin’den sonra İzmir’de de düzenlendi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) ev sahipliği yaptığı organizasyonda 36 yenilikçi proje sanayici, ihracatçı ve İzmirli sektör temsilcileriyle tanıştırıldı.

Mobilya sektörünün yüksek katma değerli üretim yapabilmesi, gerçekleştirilen ihracatın sürdürülebilirliğinin sağlanması ve dünya pazarlarında rekabet avantajı sağlayacak ürünlerin ortaya çıkması amacı doğrultusunda düzenlenen Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nda sektör yetkilileri ve proje sahipleri Ege İhracatçı Birlikleri’nde bir araya geldi.

Reklam
Reklam

Açılış konuşmalarını Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Müjdat Kemer ile Alfemo Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu’nun yaptığı etkinlikte, sektörün faydalı projeler sayesinde iyi bir konuma yükselmesinin kaçınılmaz olduğu mesajı verildi.

Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, 2023 hedefi olan 500 milyar ihracat rakamına katma değer ürünlerle ulaşılacağını kaydeden Tarakçıoğlu, “Mobilya sektörü tasarım ve AR-GE projeleri ile diğer sektörlerin önüne rahatça geçebilir. Bunun için 5 yıldır mobilya tasarım yarışmaları düzenledik. Bu sene AR-GE’yi de ekledik. Rekabet acımasız. Farklı tasarımlar yapmak zorundayız. Sektörü ucuza ithal edilen mobilyalar iç piyasayı olumsuz anlamda etkiliyor. Bun karşı önlemler almalıyız. Sektörün enerji, istihdam ve hammadde maliyetlerini indirmek için çalışıyoruz. Orman Bakanlığı’nın kereste ve odun fiyatlarına uyguladığı yüksek vergilerin en azından ihracatta indirilmesi için destek istedik” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ege Bölgesi olarak mobilya sektörüne ilişkin ihracat rakamlarında düşüş görüldüğünü ifade eden Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Müjdat Kemer, “Türkiye geneline baktığımızda mobilya sektörünün ihracat rakamlarında artış var. Ama bu artış Ege Bölgesi’ne yansımadı. Örneğin, Ege Bölgesi’ndeki mobilya ihracatının Afrika’ya olan payı 5.8’den, önce 5,6’ya sonra 4.3 oranına düştü. Bu düşüşün önüne geçmek için AR-GE projelerine önem vermeli, sektör yetkililerinin bu gibi projelere gereken değeri vermeleri sağlanmalıdır” dedi.

Üniversite ve sanayiyi bir araya getiren Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nın amaçlarından birinin maden, doğaltaş, tekstil, kimya gibi sektörlerle mobilya sektörünün iletişimini güçlendirmek olduğunu kaydeden Kemer, tasarım, Ar-Ge ve kümelenme Projelerinin de çok sektörün ihracatının artması için çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

İzmir’in mobilya sektöründe önemli bir yere sahip olan Alfemo Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu ise tasarımın yanısıra faydalı ve katma değeri yüksek ürünlerin daha fazla üretilebilir ve ihraç edilebilir olduğunu vurguladı. Türkiye mobilya sektörünün hem iç pazar hem de dış pazar açısından canlı olduğunu belirten Davulcuoğlu, sektörün gelişime çok açık olduğunu ve Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı (MAPP) sayesinde katma değeri yüksek ürünler konusunda inovatif ve faydalı ürünlerin ortaya çıkacağına inandıklarını söyleyerek sözlerine son verdi.

Reklam
Reklam

Gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, katılımcılardan gelen projelerin posterlerinin EİB sergi alanında sergilenmesinin yanısıra her proje sahibi kendi projesini katılımcılara tanıtma imkanı buldu. Etkinlik sonunda proje sahiplerine teşekkür belgesi takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz