Ege-koop Kentsel Dönüşüm Hakkında Bilgilendirme Toplantıları Başlattı

Ege-Koop, kentsel dönüşüm çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Daha önce bünyesinde Kentsel Dönüşüm Ofisi oluşturan;...

Ege-Koop, kentsel dönüşüm çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Daha önce bünyesinde Kentsel Dönüşüm Ofisi oluşturan; ardından bastırılan ‘Kentsel Dönüşüm ve Ege-Koop’ adlı kitapçıkları İzmir Fuarı'nda vatandaşlara dağıtan Ege-Koop ekibi, bu kez de semtlerde mahalle muhtarları ve vatandaşlara yönelik birebir bilgilendirme toplantıları düzenlemeye başladı. Toplantıların ilki önceki gün Ballıkuyu, Yeşildere bölgesinde gerçekleşti. Toplantıya 25 mahalle muhtarı ile çok sayıda vatandaş katıldı. Ballıkuyu, Yeşildere'nin ardından Narlıdere'de de muhtarların da katıldığı bilgilendirme toplantısında konuşan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, muhtarları ve vatandaşları 'açıkgöz' müteahhit ve inşaat firmalarına karşı uyanık olmaları konusunda uyardı.

Reklam
Reklam

Ege-Koop kentsel dönüşüm uzmanlarının da hazır bulunduğu toplantıda muhtarların sorularını yanıtlayan Aslan, "Tedirgin olunacak bir durum söz konusu değil. Yasa anlaşma odaklı. Yerinde dönüşüm ile kimse mağdur olmaz. Ancak bu süreçte evlerinizi cazip fiyatlarla almaya çalışanlara karşı dikkatli davranmalısınız. Burada ciddi bir oyun var. Ve bu göz göre göre yapılıyor. Başta belediyeler başta olmak üzere kimse de ses çıkarmıyor. Bu hem vatandaşı mağdur eder hem de sürece zarar verir" dedi.

Kentsel dönüşüm uygulamaları konusunda herkesin kafasının karışık olduğunu vurgulayan Aslan, müteahhit ve inşaat firmalarının suistimallerinin kentsel dönüşüm çalışmalarına da zarar vereceğini kaydederek, "Bu konuda bana da yansıyan çok sayıda şikayet var. Bazı uyanıklar halkı kandırmanın uğraşı içinde. Teklifler cazip ama bu insanlar neden bana değerinden fazla para teklif ediyor diye düşünmek lazım. Oradan beklentisi çok daha yüksek olmamış olsa bunu yaparlar mı? Bunları iyice hesap etmek lazım. Bu girişimler hem vatandaşı mağdur eder hem de dönüşüm sürecine ciddi zarar verir. Maalesef bunlar göz göre göre yapılıyor. Vatandaş aldatılıyor, bu görülmesine, bilinmesine rağmen kimse bir şey yapmıyor. Burada ciddi bir oyun var. Bu süreç ciddi, büyük, alanında geçmişi olan ve güven sahibi kuruluşlarda yürütülebilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Aslan, kentsel dönüşümün İzmir için hayati bir değeri ifade ettiğini dile getirerek, açıklamalarına, "İzmir’in üçte ikisi perişan vaziyette. Konutlarda insanlar gibi yaşlanıyor. Yani sadece gecekondulardan ibaret olmamalı dönüşüm çalışmaları. Şehirin her tarafı yeniden planlanmalı. Bu planlar konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi gerekiyor. Herkesin hesabını buna göre yapması gerekiyor. En az 25-30 yıl düşünerek ele alınmalı. Keşke zamanında gerekli önlemler alınabilseydi, keşke zamanında belediyeler insanlara planlı arsalar tahsis etseydi. Ama artık bu süreci iyi değerlendirmemiz lazım. Bu treni kaçırmamalıyız" şeklinde devam etti.

Narlıdere ilçesinde de özellikle gecekondu yoğunluklu mahalleler olmak üzere on bir muhtardan yedisi ile bir araya gelen Aslan, Ege-Koop olarak ilk aşamadaki amaçlarının bir model ortaya koymak olduğunu belirtti: "İlk etapta orta ölçekli bir alanı düzenleyerek, bir model ortaya çıkaralım. Şu anda modelimiz yok. Özellikle seçime kadar Bakanlığın İzmir’e verdiği önemden faydalanmak gerekiyor. Bizim derdimiz bu kenti geliştirmek, insanlarına mutlu, huzurlu bir yaşam sunmak. Artık zaman kıskançlıkların, anlamsız hırsların, bir takım ayak oyunlarına girişmenin zamanı değil.”

Reklam
Reklam

Toplantıda konuşan Mirali Mahalle Muhtarı Mehmet Siraç, kentsel dönüşüm konusunda bugüne değin kendilerine kimsenin birşey anlatmadığını belirterek, "Bu konuda bugüne kadar kimse bize bir şey söylemedi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tedirginiz. Eviniz yıkılacak diyorlar. Başka yerlere gönderileceksiniz diyorlar. Belediye bu konuda çalışmanın olmadığını söylüyor. Çok ilgisizler. Sadece basından takip edebiliyoruz. Sağolsun Başkanımız Hüseyin Aslan içimize su serpti. Eğer dönüşüm yapılacaksa biz bunu Ege-Koop ile yapmak istiyoruz" yorumunu yaptı.

Kocakapı Mahalle Muhtarı Mehmet Altürk de, "Özellikle bazı müteahhitlerden dolayı sıkıntılıyız. Tek tek evleri dolaşıp cazip fiyatlar teklif ediyorlar. Vatandaşların kafası karışık. Evini satanlar da var. Belediye bizi bilgilendirmiyor. Kaç defa gidip sorduk, soruşturduk ancak onlar böyle bir çalışmanın olmadığını söylüyor. Ege-Koop’tan edindiğimiz bilgileri ben de aynen mahallelilere anlatacağım" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: