Menemen Belediyesi ve Ege Üniversitesi (EÜ) işbirliğinde, Menemen toprağına değer kazandıracak bir eğitim kurumu ilçeye kazandırıldı. EÜ Ege Meslek Yüksek Okulu "Seramik, Cam ve Çinicilik Programı Eğitim Tesisi" coşkulu bir törenle hizmete açıldı.
Menemen Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin zeybek gösterileri ile renklenen tören, Belediye Başkanı Tahir Şahin ve EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ın ev sahipliğinde; Kaymakam Mustafa Gürdal, Ege EÜ Senato üyeleri ve dekanları, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, sivil toplum örgütleri başkanları, muhtarlar, ilçedeki çömlek ustaları, Afrika’nın Benin Cumhuriyeti’nden çömlekçilik eğitimi için gelen kadınlar, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye’de üst düzeyde bir değer olan EÜ’nin Menemen’deki Uygulama Araştırma Çiftliği’ne gelip giderken, Menemen’in toprağından oluşturduğu sanatı üzerinde ne yapabileceklerini değerlendirdiklerini ifade eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz, “Senatomuzla birlikte iki yıl önce bu konuda bir değerlendirme yaptık. Var olan seramik, çinicilik bölümümüzü, aslında genetik, gelenek, alışkanlık, görsel doyum bakımından Menemen’de yapmamız gerektiğine karar verdik. Ve bu süreç geçen yıl Şubat ayında, karlı bir günde, bu okulda olsun şeklinde biçimlenmiş oldu. Sonra sayın Belediye Başkanımız ile protokol imzaladık ve süreç şimdi sonuca ulaşmış halde karşımızda” dedi.
Açılışların herkese mutluluk verdiğini ancak önemli olanın sürekliliği sağlamak olduğunu sözlerine ekleyen Yılmaz, bu düşünceden hareketle Menemen’de Uluslararası düzeyde bir çalıştay hazırlığı içerisinde olduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Buradaki eski seramik ocaklarının yeni ocaklarla bütünleştirilerek, burayı bir seramik vadisi haline getirmediğimiz sürece yaptıklarımızın hiçbir anlamı yoktur. Bu doğrultuda gelişmeleri devam ettirmek zorundayız. Bundan sonra beklentimiz, burayı uluslar arası sanatçıların, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin merkezi haline getirmek. Bu merkezi yaparken de geleneksel ile geleceği birleştirerek çalışmak. Ancak o zaman Menemen ve kendine bahşedilen bu topraklar ayrıcalıklı bir nitelik kazanmış olur.”
Menemen’de daha çok kullanım eşyası biçiminde olan bir toprak değerlendirmesi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Bunun güncelleştirilerek, daha bilimsel bir bakış açısıyla, biraz sanatın eklenmesiyle estetik hale getirilerek çok farklı bir kalkınma modeline döndürülmesini arzu ediyoruz. Bu örneği Ege Üniversitesi’nin toplumsal sorumluluğu olarak algılıyoruz. Bu gün burada toplumsal sorumluluğumuzun, eğitimimizin, akademik önderlimizin güzel bir örneğinin başladığına inanıyorum. Burada emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
MENEMEN, EĞİTİMDE ATAĞA KALKACAK
Menemen’i eğitimde atağa kaldırmayı hedeflediklerini açıklayan Belediye Başkanı Tahir Şahin ise, 2009 yılında tüzel kişiliği sona ererek kapatılan Koyundere Belediyesi'nin hizmet binasını EÜ Ege Meslek Yüksek Okulu'na tahsis ettiklerini kaydetti. Ayrıca Emiralem Belediye hizmet binasını eğitim amaçlı kullanılmak üzere Türk Hava Kurumu Vakfı’na tahsis ettiklerini de hatırlatan Başkan Şahin; Yahşelli Köyü bölgesindeki 380 dönüm alanda THK Uzay ve Havacılık Üniversitesi’ne bağlı kolej, yüksek okul ve fakülteler ile Şifa Üniversitesi’nin tıp alanında hizmet veren batı kampusunun kurulacağı müjdesini de verdi.
Verimli tarım toprakları ile bilinen Menemen’i akademik bir yuva haline getirmek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını vurgulayan Başkan Şahin, “Kentimizi bir akademik yuva haline getirmek için yola çıktık. İnşallah bu hedefimize en kısa sürede ulaşacağız. Ben eminim ki; Ege Üniversitesi Rektörümüz, Senato Üyeleri ve Dekanlarımız bu okulla yetinmeyip, bizden yeni eğitim alanları talep edecekler” dedi.
En iyi saksı ve testinin üretildiği Menemen’e, bu alanda bilim dalının da kazandırıldığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:“Ege Üniversitesi Rektörümüzün altını çizdiği gibi, ilçemizde en kısa sürede bir çalıştay ortaya koyacağız. Bu okulu en iyi noktaya getirmek için el birliği ile çalışmaya devam edeceğiz. Hiç kimse merak etmesin, Rektörümüzün koymuş olduğu hedefe ulaşacağız. Tahir Şahin olarak buna söz veriyorum. Kimse merak etmesin, bu okulumuzu mutlaka geliştireceğiz, büyüteceğiz.”
EÜ Ege Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş de, Menemen’de örgün öğretimde 50 öğrenci ile eğitime başlandığını söyledi. Menemen'deki toprağın özelliği ve iş gücü ile EÜ'nin bilimsel gücünü birleştirmeye çalıştıklarını ve güzel bir eğitim tesisi oluşturulduğunu belirten Güneş, “Umarım gelecekte Ege Üniversitesi burada bir başka şekilde gelişmesini sürdürür” diye konuştu.
Ege Meslek Yüksek Okulu Seramik, Cam ve Çinicilik Programı Sektör Danışmanı Tüzüm Kızılcan ise, Menemen’de bir hayalinin gerçeğe dönüştüğünü söyledi. İleride Menemen’in butik seramik atölyeleri ile dolu, toprak işçiliğinin turistik değer olarak yükseleceği bir ilçe konumuna geleceğini ifade etti.
EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ın plaket sunduğu Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Rektör Yılmaz ile birlikte Prof. Dr. Semih Güneş ve Sektör Danışmanı Tüzüm Kızılcan’a plaket ve Menemen’e özgü toprak vazolardan hediye etti. Daha sonra Rektörü Yılmaz, Belediye Başkanı Şahin, Kaymakam Gürdal ve beraberindekiler, Eğitim Tesisi’nin açılış kurdelesini kesti. Tesisi gezen protokol üyeleri; öğrencilerin yaptığı seramik, cam ve çini eserleri inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Düzenlenen kokteylin ardından Ege Üniversitesi Senatosu, Menemen Belediye Kültür Merkezi’nde toplandı. Toplantının açılışına katılan Başkan Şahin, “Menemen’de ilk kez bir üniversitemizin senato toplantısı yapmasının gururunu, onurunu yaşıyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz