Ege Üniversitesi'ndeki Öğretim Başlarken Sağduyu Çağrısı

Taylan YILDIRIM/İZMİR, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde formasyon dersleri alan iki farklı gruptaki öğrenciler arasında bir süredir devam eden sözlü tartışmalar,

Taylan YILDIRIM/İZMİR, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde formasyon dersleri alan iki farklı gruptaki öğrenciler arasında bir süredir devam eden sözlü tartışmalar, geçen cuma günü kavgaya dönüştü. Akşam saatlerinde okulda karşılaşan öğrenciler arasında, Edebiyat Fakültesi önündeki kafeteryada kavga çıktı. Kavgada, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu olan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun yanı sıra karşı gruptaki Nurullah Semo ve yine her iki gruptan 6 öğrenci daha yaralandı. Bacağına isabet eden bıçak darbesiyle aort damarı kesildiği için hayatını kaybeden Çakıroğlu, son yolculuğuna uğurlandı. Bu arada olaylara karıştıkları gerekçesiyle adliyeye gönderilen öğrencilerden Nurullan Semo tutuklandı, diğer 6 öğrenci ise, denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest bırakıldı.
EĞİTİM TEKRAR BAŞLAYACAK
Bu arada olayın ardından, Ege Üniversitesi Senatosu, gerilimin büyümemesi için, geçen pazartesi günüden itibaren eğitime üç gün ara verme kararı aldı. Yarın tekrar başlayacak olan eğitim öncesinde, Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun babasından, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a, HDP İl Başkanı Cavit Uğur'a kadar öğrencilere sağduyu çağrısı yapıldı.
"BEN BUNLARI YAŞADIM, 12 EYLÜL ÇOCUĞUYUM"
Oğlunun cenaze töreninin ardından "Ben CHP'liyim. Oğlum MHP'li. Suç mu bu" diye konuşan baba Fuat Mahir Çakıroğlu, eğitim başlamadan önce sağduyu çağrısını bir kez daha yineledi.
Gerilimin artmaması için Ülkü Ocakları ile yaptıkları görüşme sonrasında taziye çadırının kalkmasını sağladıklarını anlatan Fuat Mahir Çakıroğlu, şunları söyledi:
"Oğlumun ölümü, şu veya bu partinin ötesine geçti. Partiler üstü biri acı oldu. Oğlum acısıyla sembol oldu. Herkesin acısı oldu. Çünkü gencecik bir yavru gitti. İnsanların barış içinde olması lazım. Sakin olması lazım. Barış çağrısı yapıyorum. Oğlumda bu acı başımıza geldi, başkasında yaşanmasın. Yarın için herkesi sükunete davet ediyorum. Tepkisiz, kavgasız, dövüşsüz bir eğitim olsun. Tabi bunları söylüyorum ama faillerin de peşini bırakmayacağım. Yetkililerin de bırakmasını istemiyorum. Sorumlular bulunsun, en ağır cezayı alsınlar. Tüm öğrenciler dikkatli olmalı, infiale kapılmamalı."
Kendisinin 12 Eylül'ü yaşadığını söyleyen Çakıroğlu, "Ben 1977 yılında liseden mezun oldum. 12 Eylül çocuğuyum. Lisede ben yaşadım bunları, gördüm. Herkes vatan için uğraşıyor ama teröristleri dışlıyorum burada. Ülkücüler tuzağa düşmüyor. Gerek Devlet Bahçeli olsun, gerekse diğer yöneticiler, dört dörtlük duruş sergiliyorlar. Gerilim yaratmıyorlar ama biliyorum onların da canları oğlum için yanıyor.
Fuat Mahir Çakıroğlu, öldürülen oğlu Fırat Yılmaz Çakıroğlu adına okul yaptırılmasını istediğini de dile getirdi.
VURAL: VALİLİK, REKTÖRLÜK ÖNLEM ALMALI
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise eğitime üç gün ara verilen Ege Üniversitesi'nde tekrar eğitim başlayacağına göre hem Valiliğin hem de Rektörlüğün, okulda eğitime gidenlerinin can güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almış olmaları gerektiğini söyledi. Valilik ve Rektörlüğü uyardığını belirten Vural, şöyle dedi:
"Üniversitedeki eğitim öğrenimi engelleyen, terör propagandası yapan yapılanmalara karşı gerekli önlemleri alarak bu konuda öğrenim güvenliğini, can güvenliğini sağlamaları gerekiyor. Öncelikle yapılması gereken budur. Bu bakımdan bu tedbiri almadan eğitimin başlaması, yeni gerilimlere yol açar, kirli pis bir tezgahın kurulmak istendiğini gösterir. Öğrenime gitmek isteyen ülkücü vatansever kardeşlerimizin can ve mal güvenliği korunmalıdır. Burada bir tarafta illegal bir yapılanma var, diğer tarafta da okula gidip okumak isteyenler var. Bu illegal yapılanmaya yönelik etkili mücadele lazım. Üniversitelerde çatışma istemiyoruz, gençlerimizin bir tuzağa düşmesini istemiyoruz. Bunun yeni bir oyunun parçası olduğunu biliyoruz. Özelliklede 7 Haziran seçimleri öncesinde bu gelirimi ve tezgahları kullanarak, bunun üzerinden siyaset devşirmek isteyenler var. Hükümeti uyarıyorum. Ülkücü öğrenci arkadaşlarımız da bu tuzağa düşmesinler. Bu arkadaşlarımız aklıselimle hareket edeceklerdir."
HDP'Lİ UĞUR: ÖĞRENCİ ARKADAŞLARIMIZI UYARDIK
HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur ise, yaşam ve eğitim hakkının kutsal olduğunu söyleyip, “Öğrenci arkadaşlarımızı toplu olarak okula gitmemeleri, herhangi bir tartışma durumuna girmemeleri için uyardık. Üniversitelerde, herkesin can güvenliği ve öğrenim özgürlüğü sağlanmalı. Emniyetin dikkatli olması lazım. Herkes, sorumlu davranmalı. Önlemler alınmalı. Yaşama hakkı kutsaldır, öğrenim hakkıdır da öyle. Hocalı Katliamı'nın yıldönümü de var. Öğrenci arkadaşlarımız gerekirse de okula gitmesinler. Bu haftayı normalleştirmek lazım" dedi.
REKTÖRE İSTİFA ÇAĞRISI
Bu arada, yaşanan olayların ardından her iki kesim tarafından da eleştirilen Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, herhangi bir açıklama yapmadı.
Üniversite Senatosu'ndan sağduyu çağrısında bulunuldu. Bu arada kimliği belirsizi kişiler ise üzerinde Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın, üzerinde oynamalar yapılmış fotoğrafının bulunduğu panoları Bornova ilçesindeki bazı trafik ışıkları direklerine koydu. Rektör Yılmaz, afiş ile istifaya çağırıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz