Ege Üniversitesi'nden 'protez testis'

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı'nda bir ya da iki testisi olmayan çocuklara 'testis protezi' takılıyor.

Doğuştan testislerden birinin ya da ikisinin gelişmediği, ya da bazen anne karınında ya da doğumdan sonra testisin dönme sonrasında (testis torsiyonu) kangren olup yitirilmesi durumunda veya tümör nedeniyle testisin alınması durumlarında çocuklara testis protezi takılabildiğini belirten EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ulman, "Bu protezi çocuklarda testisin olmamasından dolayı ortaya çıkabilecek psikolojik problemleri ortadan kaldırmak için kullanıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Sözkonusu protezin 6-7 yaşlarından itibaren takılabildiğini açıklayan Prof. Dr. Ulman, "Bu yaşlarda takılan protezin boyu küçük. Bu nedenle çocuk ergenlik dönemine geldiğinde daha büyük bir protezle değiştirmek durumundayız" diye konuştu.

Testisin olmamasının çocuğun psikolojik gelişimini olumsuz etkilediğini açıklayan Prof. Dr. Ulman, "Eğer çocuğun iki testisi yoksa çocuk sahibi olma şansı yok. Ancak tek testisi varsa çocuk sahibi olmasında herhangi bir sorunla karşılaşılmaz" dedi.

Protezin ithal bir malzeme olduğu için pahalı olduğunu ve sağlık sigortalarının bunu ödemediğini belirten Prof. Dr. Ulman, "Bu durumun bir sağlık sorunu olduğunun kabul edilip, devletin bu konuda daha hassas davranması gerekmektedir" diye konuştu. Protez ameliyatlarını yılda ortalama 2 hastaya yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Ulman, şimdiye kadar kliniklerinde 20'ye yakın hastaya bu protezin takıldığını açıkladı.